Games, vintage en retro op echte A-locatie aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden: ’De vorige winkel was uit zijn jasje gegroeid’

Eigenaar Tristan Kluft bij zijn nieuwe winkel aan de Lange Nieuwstraat.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Nog niet zo heel lang geleden, in 2016, startte de jonge ondernemer Tristan Kluft een winkel aan de Kennemerlaan om daar zijn assortiment retro- en vintage accessoires te verkopen. Sinds 5 oktober heeft hij een nieuwe verkoopruimte aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. ,,In het vorige pand waren we uit ons jasje gegroeid. Er blijkt een grote vraag te zijn naar wat wij verkopen.”

,,Ik ben met mijn winkel geen dag gesloten geweest”, begint de ondernemer zijn verhaal. ,,Op vrijdag 2 oktober sloten we de deuren aan de Kennemerlaan, dat is nu een opslagruimte, en op maandag 5 oktober gingen we hier dus open.”

Bevalt de nieuwe ruimte?

,,Ik zit hier op een echte A-locatie”, zegt hij wijzend naar de Lange Nieuwstraat. ,,Deze winkel stond al enige tijd leeg, voorheen zat hier schoenenwinkel Leemans, en ik kreeg de kans om de ruimte te huren. Die heb ik met beide handen gegrepen. Ik vind de ruimte hier mooier dan in de Kennemerlaan. Het is hier lichter en een stuk ruimer van opzet. Ik heb hier ook meer ruimte voor opslag, waardoor ik de winkel minder hoef vol te proppen.”

Veel variatie

Bij Game Solution kan de klant, zoals de naam al aangeeft, terecht voor games. Daarnaast zijn er in de winkel ook veel artikelen op het gebied van vintage en retro te vinden. ,,Ik bied heel veel variatie voor jong en oud aan”, aldus de ondernemer. ,,Grofweg voor de klanten tussen de drie en tachtig jaar. Ik wil vooral dingen aanbieden die je niet ergens anders kunt vinden. Daarom heb je bij mij altijd originele artikelen.”

,,Ik heb ook veel echte verzamelitems”, gaat hij verder. ,,En dan kun je denken aan bijvoorbeeld de Funko poppen. Daar heb ik een wand vol van.”

Hij vertelt dat hij zijn best doet om steeds weer nieuw assortiment in de winkel te hebben. ,,Ik kijk over de hele wereld voor leuke dingen. Naar dingen die anders dan anders zijn, aparte dingen. Die koop ik vaak in het buitenland. Ik wil geen artikelen die je ook bij andere winkels kunt kopen. En ik zoek naar spullen die niet veel meer voorkomen. Zo heb ik de klassieke bordspellen in huis en heel veel dvd's, cd's en lang-speelplaten.”

Het moet ook voor iedereen wat zijn: ,,Ik heb hier bijvoorbeeld nostalgische computers als de Nintendo, die van Atari en de Gameboys. Maar daarnaast ook de moderne speelcomputers.”

Hoe de zaken gaan in coronatijd?

,,Ik mag niet klagen. Alleen de eerste weken van de lockdown was het rustig in de winkel, maar daarna trok het heel snel weer aan. Ik heb geen dip in de verkoop gehad in elk geval. Vooral de bordspelen en de computerspelletjes lopen prima in deze tijd waarin mensen veel meer tijd in huis doorbrengen dan voorheen.”

Betaalbaar

Alles moet wel betaalbaar blijven, zegt hij. ,,Je moet hier met een glimlach de deur uitgaan. Een origineel cadeau en niet teveel betaald. Dan kom je als klant ook weer terug.”

Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, zegt hij. ,,Ooit verkocht ik vanuit huis. Toen begon ik met de winkel in de Kennemerlaan en nu zit ik hier. Vanuit eenmanszaak ben ik uitgegroeid tot een VOF. Stap voor stap is mijn zaak, in feite een uit de hand gelopen hobby, groter geworden. Dat is best iets om trots op te zijn.”