Geen weken lang wachten voor Velsense horeca die kerstbomen wil verkopen

Christian Sier
Velsen

Goed nieuws voor café- of restauranthouders die in coronatijd iets willen bijverdienen door bijvoorbeeld kerstbomen te verkopen. De gemeente Velsen wil het horecaondernemers makkelijker maken om tijdelijk hun geld te verdienen met iets anders dan horeca.

Het college van burgemeester en wethouders geeft hier groen licht voor. Door een nieuwe maatregel hoeven horecaondernemers uit de gemeente Velsen geen officiële vergunning aan te vragen als zij tijdelijk ’branchevreemd’ willen ondernemen. In plaats daarvan kunnen bedrijven een verzoek indienen bij de gemeente, met daarin hun voorstel voor een tijdelijke nieuwe inkomstenbron.

,,We willen ruimte bieden voor horecaondernemers die met creatieve ideeën komen’’, zegt wethouder Jeroen Verwoort van Economische zaken. Het college liet zich inspireren door originele initiatieven uit andere gemeenten, zegt Verwoort. Zoals café Ome Tinus in Hoorn, dat de uitbaters tijdens de tweede lockdown omvormden tot snoepwinkel. Ook noemt hij cafés die, bij gebrek aan inkomsten, kerstbomen zijn gaan verkopen.

Verwoort: ,,Hiervoor moesten ondernemers vier tot zes weken wachten op een vergunning als ze iets dergelijks wilden ondernemen. Wij willen zulke aanvragen sneller kunnen afhandelen.’’ De ’branchevreemde’ functie moet wel een aanvulling zijn op het bestaande winkelaanbod, zegt Verwoort: ,,Het is niet de bedoeling dat cafés of restaurants iets gaan aanbieden dat de detailhandel in dezelfde straat ook al verkoopt. Daar gaan we ook naar kijken bij elke aanvraag.’’

Net binnen