Winkels in Klazienaveen weer dicht, bewoners blij met actie

Enkele tientallen winkeliers in het Drentse Klazienaveen hebben dinsdagochtend korte tijd hun zaken geopend, uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Onder andere modewinkels, een sportwinkel en de lokale Bruna waren zo'n anderhalf uur als vanouds geopend. Winkelend publiek steunde de actie.

De winkels openden hun deuren om 09.00 uur. Na een waarschuwing van de gemeente Emmen rond 10.15 uur sloten ze weer. "Iedereen heeft netjes geluisterd naar de oproep om op tijd dicht te gaan", zegt voorzitter Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum.

Vanaf woensdag mogen winkels klanten ontvangen op afspraak, maar dat heeft volgens de ondernemers weinig zin. "We mogen twee mensen tegelijk per verdieping binnenlaten", aldus Van der Velde. "In mijn winkel van 700 vierkante meter maakt dat niet veel verschil." Ook volgens Harry Omlo, franchiseondernemer van boekenketen Bruna in het centrum, hebben de winkeliers het zwaar. "Mijn schappen liggen nog vol met onverkochte kerstedities van tijdschriften. Er moet nu echt iets gebeuren."

Tevreden

Ondanks de korte duur zijn de ondernemers tevreden over de actie. Omlo: "We wilden een statement maken en dat is gelukt. We hoeven ook echt geen revolutie. Wat ons betreft is de politiek nu aan zet." Ook Van der Velde zegt dat de winkeliers een punt hebben kunnen maken. "We hebben er veel aandacht voor gekregen. Het kleine Klazienaveen is vandaag landelijk te horen geweest."

Inwoner Ritze Venema steunde de winkeliers dinsdag "voor honderd procent". Met zijn twee honden stond hij voor een modezaak te wachten op zijn winkelende vrouw. "Ze shopt niet graag online. Ze wil kleding kunnen passen en uitproberen." Andrea Venema is weliswaar niet geslaagd, toch vond ze het heerlijk weer even tussen de broeken en truien te kunnen neuzen. "Maar we deden het vooral om de winkeliers te steunen."

Begrip

De ondernemers in het centrum wezen mensen op het houden van 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en het desinfecteren van de handen bij binnenkomst. Ook hadden ze voor straatcoaches en beveiligers gezorgd, om het publiek te begeleiden in de straten van het centrum. Twee winkelende vriendinnen uit Emmen vonden het dan ook belachelijk dat de winkels niet gewoon open mogen. "Het kan gewoon veilig, zoals je ziet."

De gemeente Emmen laat weten "veel begrip" te hebben voor de actie van de ondernemers. "Maar ik kan de winkeliers in Klazienaveen niet meer toestaan dan ondernemers in andere plaatsen", aldus burgemeester Eric van Oosterhout. Daarom heeft hij hen verzocht snel weer te sluiten. Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld.

Net binnen