Klaiber gaat iedere dag knokken voor meer speeltijd bij Ajax

Sean Klaiber met rechts Siem de Jong van sc Heerenveen.
© ANP
AMSTERDAM

Voordat Sean Klaiber mocht invallen na de rust van het woensdagavond gewonnen bekerduel van Ajax in Heerenveen (3-0), kwamen veel ploeggenoten naar hem toe. Hij kreeg bemoedigende schouderklopjes en wat zogeheten vuistjes, die sinds de uitbraak van het coronavirus het handen schudden grotendeels hebben vervangen.

"Kennelijk mogen ze mij wel", zegt de 26-jarige verdediger vlak na de eenzijdige halve eindstrijd. "Ik denk dat ik een echte teamspeler ben. Iedereen ziet mij op trainingen alles geven. Ik houd de basisspelers scherp, ongeacht mijn eigen situatie. Dat wordt wel gewaardeerd."

"Sjaan", zoals ze in Amsterdam zijn voornaam uitspreken, verruilde FC Utrecht vorige zomer voor Ajax omdat zijn oude trainer Erik ten Hag na het vertrek van Sergiño Dest naar Barcelona een goede vervanger voor Noussair Mazraoui op de bank wilde hebben. De Marokkaanse rechtsback van Ajax blijft blessuregevoelig. Dus Klaiber kreeg aanvankelijk best veel speeltijd.

"Ik heb zelfs mijn debuut in de Champions League gemaakt", stelt hij. "Het ging ook best goed, behalve die thuiswedstrijd tegen FC Twente waarin mijn directe tegenstander Queensy Menig tweemaal scoorde. Maar ook daarna heb ik gewoon speeltijd gekregen."

Lees ook: Ajax wint bij Heerenveen (0-3) en speelt in april bekerfinale tegen Vitesse [video]

Klaiber liep vlak na de winterstop een liesblessure op. Voordat hij het wist, was hij niet de tweede maar vierde rechtsback van Ajax. Ook toen hij weer fit was. Want tijdens zijn afwezigheid grepen de 18-jarige Devyne Rensch en 19-jarige Jurriën Timber hun kans als Mazraoui weer eens niet beschikbaar was. "En ze bleven het goed doen. Dus waarom zou de trainer ze er dan uithalen?", beseft Klaiber.

Toch ging de in Nieuwegein geboren verdediger vorige maand even met zijn trainer Ten Hag rond een tafel zitten. "Als je me haalt, dan moet je me ook soms gebruiken", zei hij. "De trainer vertelde me dat ik mijn kansen moest pakken als die zich weer voordeden. Dat heb ik zojuist geprobeerd. Dit waren pas mijn eerste minuten van 2021, ik was er aan toe."

Klaiber maakte in het tweede bedrijf van het bekerduel met Heerenveen een sterke indruk. Hij verdedigde secuur en bemoeide zich waar mogelijk ook met het aanvalsspel van zijn ploeg. "Dat is ook een van de redenen waarom ik naar Ajax ben gekomen", vertelt hij. "Ik wil aanvallen en natuurlijk zoveel mogelijk prijzen winnen."

Ajax is nog in de race om de landstitel en winst van de KNVB-beker. En de koploper van de Eredivisie stuit volgende week op het Zwitserse Young Boys in de achtste finales van de Europa League. Mazraoui staat voorlopig nog aan de kant met een oogblessure, maar Rensch en Timber zijn wel beschikbaar.

"Ik moet zorgen dat de trainer niet om mij heen kan", zegt Klaiber. "Maar ook als hij voor anderen kiest, zal ik ons team helpen. Want uiteindelijk gaat het niet om mij en is het belangrijk dat we als ploeg succesvol zijn. Het kan nog een heel mooi seizoen worden."

Net binnen