Natuurheks Yvonne staat met beide voeten in de aarde. ’Alles wat ik leer, wil ik uitdragen, zodat oude en nieuwe kennis en magie rondom de natuur, zichtbaar wordt’

Yvonne Vrijhof is elke dag in de natuur te vinden.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Via het boek ’Jaarcirkel - leven in het ritme van de seizoenen’ wil natuurheks Yvonne Vrijhof lezers inspireren om een jaar rond de verbinding aan te gaan met de energie en ritme van de natuur. Door de natuur en de beweging van de vier seizoenen te volgen. Een ode aan de lente, zomer, herfst en de winter.

Yvonne (47) is reiki master, hangt de leer aan van Louise Hay (Vooral bekend van haar boeken op het gebied van positief denken). Ze volgde onder andere de spirituele opleidingen: Wilde Wijze Vrouwen en de Runen-opleiding. Aansluitend deed zij de Kruidenvakopleiding, Rouwvrouw, ze is Bach Bloesemtherapeut, geeft maanvieringen, workshops, is auteur en naast natuurcoach ook echtgenote en moeder. Ze draagt geen geitenwollen sokken of een soepjurk, ze ruikt niet naar wierook en er staat geen glazen bol op tafel. Yvonne staat met beide benen op de grond, het liefst met haar voeten in de aarde.

Lering halen uit de natuur en de kennis van onze voorouders ontvangen is een voorrecht om mee bezig te mogen zijn, vindt Yvonne. „Ik zal nooit uitgeleerd zijn en zal het nooit beter weten dan een ander. Ieder mens heeft een eigen beleving, dat maakt het leven magisch en interessant. Alles wat ik leer, wil ik uitdragen, zodat oude en nieuwe kennis en magie rondom de natuur, zichtbaar wordt. Hopelijk kan ik anderen inspireren en stimuleren om zelf verder te gaan onderzoeken. Om contact te maken met de natuur en met jezelf”, zegt de IJmuidense.

Drukker

Afgelopen twee jaar stonden in het teken van het schrijven van haar tweede boek ’Jaarcirkel - leven in het ritme van de seizoenen’. Het boek kwam vorige week bij de drukker vandaan. Het huis van Yvonne, aan de rand van het duingebied in IJmuiden, staat vol gemetseld met dozen vol boeken. Uitgegeven in eigen beheer, duurzaam gedrukt met biologische inkten op milieuvriendelijk, gecertificeerd papier. Met respect voor de natuur, want dat is een levensmotto van Yvonne. „In mei 2017 is mijn eerste boek verschenen, ’Hoofd in de wolken – Voeten in de aarde’. Een boek dat een jaar rond is geschreven en in verhaalvorm vertelt over de inzichten en inspiratie die ik krijg vanuit de natuur. Nu, dus vier jaar later, is het tweede boek af. Een compleet ander boek, geen vervolg op de eerste. Ook niet omdat ik ’de smaak te pakken had’. Dit boek is eigenlijk het gevolg van een cursus die ik gegeven heb. Een cursus die een jaar lang duurde en waar ik met de cursisten heb gewerkt met de natuur en kruiden. Ik had zo ontzettend veel mooi lesmateriaal dat ik na afloop dacht: Wat zonde, ik moet daar meer mee gaan doen. Daarom besloot ik alles in een boek te verwerken. In de eerste instantie dacht ik aan een e-book. Maar het is geen verhalenboek, maar een werkboek vol symboliek, waar je aantekeningen in kunt maken, uit kunt leren en vol staat met tips en leuke ’opdrachten’. Een e-book viel daarom direct af”, legt de auteur uit.

Ingewikkeld

Marjan Bongaards maakte aquareltekeningen voor het boek. „Toen ik met schrijven begon, heb ik een van mijn cursisten gevraagd om illustraties te maken. Marjan maakt prachtige aquareltekeningen van de natuur, dat wist ik omdat zij mijn eerste boek ook van illustraties had voorzien. Ze was direct enthousiast om mee te werken aan mijn boek. Zodra ik een deel af had, stuurde ik het haar en maakte zij er een illustratie bij. Het schrijven was geen eenvoudige klus. Verschillende keren heb ik er de brui aan willen geven. Daar had ik me enorm in vergist. Het was ongelooflijk ingewikkeld om het zo te schrijven, dat het voor mensen die niet bekend zijn met een jaarcirkel ook leuk en interessant is. Daarnaast moest het voor mensen, die wel een achtergrond hebben met de natuur, ook leuk en verrassend zijn. In september vorig jaar heb ik me teruggetrokken op Vlieland. Het was de derde keer dat ik er een week zat te schrijven aan het boek. Als ik daar zit, ben ik alleen en kan me volledig concentreren, hier in mijn huis is te veel afleiding. Ik dacht de laatste keer op Vlieland: Het is nu doorpakken of stoppen. Net als ik het even niet meer zag zitten, kwam Marjan met nieuwe illustraties. Ik moest wel doorgaan”, vertelt de natuurheks.

Spannend

De IJmuidense was intussen benaderd door een uitgever die over haar plannen hoorde. „Het eerste boek heb ik in eigen beheer uitgegeven. Voor de tweede meldde zich een uitgever. We hadden verschillende positieve gesprekken gevoerd. Er werd een contract opgesteld en op de dag dat ik het zou ondertekenen, voelde het niet goed. Eigenlijk wilde ik helemaal geen contract, dus besloot ik het weer zelf te doen. Het is, los van het financiële risico dat je neemt, fijn om alles in eigen hand te hebben. Niet afhankelijk te zijn van iemand anders en geen verplichtingen hebben. Ik kom oorspronkelijk uit de marketing. Ik vind dat nog steeds geweldig werk, dus mijn eigen boek promoten en alles wat daar bij komt kijken, vind ik alleen maar leuk. De website heb ik ook zelf gebouwd en de vormgeving voor het boek heb ik ook zelf gedaan. Dat is natuurlijk ontzettend spannend. De illustraties van Marjan maken het geheel af. Aanvankelijk twijfelde ik of ik de beuk, die vier seizoenen in een tekening doormaakt, op de omslag wilde hebben. Het is een boom die in de lente geen uitbundige bloesem heeft. Toch ben ik blij dat we uiteindelijk de beuk toch gekozen hebben.”

Volgens Yvonne zijn mensen steeds gevoeliger voor energieën. „De natuur laat ons in een spiegel zien met hoe we ermee om kunnen gaan. In dit boek probeer ik lezers te inspireren om een jaar rond de verbinding aan te gaan met de energie en ritme van de natuur. Door bewust de natuur en de beweging van de seizoenen te volgen kun je gaan ervaren, dat het ritme van de natuur waardevolle lessen brengt in ons leven. Daar helpt dit boek bij. Daarnaast heb ik ook voor de lezers van dit boek een facebookgroep aangemaakt. Hier kun je als je dat wilt, ervaringen delen en contact maken met gelijkgestemden”, legt de schrijfster uit.

Lente

De Jaarcirkel begin heel toepasselijk bij de lente. „Voordat je begint, leg ik uit hoe je een jaarcirkel-plek maakt en bespreek ik rituelen en jaarfeesten. Lente brengt groei, zomer brengt bloei, herfst brengt loslaten en winter brengt afsterven. De cirkel begin op 20 maart met een ode aan de lente. Een persoonlijke reis door de natuur. Lezers zullen ervaren dat moeder natuur waardevolle lessen brengt.”

In verschillende stappen komen de vier seizoenen aan bod. ,,,De lente brengt onder andere groei en nieuw leven. Zo wordt er een ei geplant, een kip geëerd en wordt er stilgestaan bij wie je bent. Vleugels worden uitgeslagen en de boomhoroscoop komt aan bod. De zomer brengt lezers via de zomerzonnewende op het pad van hun hart. Er wordt een verenvrouw gemaakt om veren die worden gevonden in de zomer, een plek te geven. Tijdens de herfst worden lezers uitgedaagd een natuurmandela te maken. Paddenstoelen en verstilling zijn ook onlosmakelijk verbonden met de herfst. De winter sluit het boek af. In dat deel spelen vertrouwen, de balanscirkel en loslaten een hoofdrol.”

Er zijn duizend exemplaren gedrukt. Bestellen kan via de website heksenkruid.nl. Als het in de buurt is, brengt Yvonne het boek persoonlijk langs.

Jaarcirkel

Yvonne Vrijhof is 47 herfsten jong en sinds haar jeugd in de leer bij de natuur. Ze houdt zich bezig met de krachten van de natuur en alles wat hieruit voortkomt. Wat zij leert van de natuur, wil zij doorgeven aan iedereen die er voor openstaat. ,,Het liefst doe ik dat met behulp van een beetje magie.’’ Afgelopen week verscheen haar tweede boek ’Jaarcirkel - leven in het ritme van de seizoenen’.

Net binnen