Belbus voor Spaarndam, Spaarnwoude en Haarlemmerliede

© gemeente Haarlemmermeer
Hoofddorp

Spaaarndam, Spaarnwoude en Haarlemmerliede krijgen later dit jaar een belbus. Daarmee kan na telefonische afspraak naar alle andere kernen van Haarlemmermeer worden gereisd.

Het gaan om de zogenaamde MeerOVBus. Behalve Spaarndam-oost, Spaarnwoude en Haarlemmerliede wordt ook het bedrijventerrein langs de A200 bediend met deze vorm van openbaar vervoer. Het aantal haltes in Badhoevedorp wordt uitgebreid.

Connexxion en de Vervoerregio Amsterdam stemmen met deze voorziening in. De gemeente Haarlemmermeer overlegt nu met RegioRijder over de praktische uitvoering. Haarlemmermeer heeft de belbus zelf ingevoerd. Het is een vorm van lokaal openbaar vervoer die de gemeente nauwelijks geld kost. Er wordt gebruik gemaakt van materieel en personeel van RegioRijder, die er is voor het wmo- en doelgroepenvervoer. De gemeente betaalt alleen een bijdrage per rit.

Er wordt weinig gebruik gemaakt van de MeerOVBus maar het is wel een mogelijkheid om inwoners een vorm van openbaar vervoer te bieden. Met name inwoners in de ’stille’ delen van Haarlemmermeer, waar het niet loont om regulier openbaar vervoer in te zetten. De belbus rijdt niet volgens een dienstregeling of vaste route, alleen op afspraak tussen de eigen haltes met een afstand van maximaal 25 kilometer. Elk dorp en buurtschap in Haarlemmermeer heeft tenminste een halte. Er zijn nu 54 haltes in Haarlemmermeer. De bus rijdt zeven dagen per week van 6 tot 24 uur.

Buurtbus

De MeerOVBus moet niet verward worden met de buurtbussen in Haarlemmermeer. Daarvan zijn er twee: lijn 401 tussen Bennebroek en Hoofddorp en lijn 723 tussen Lisse en Roelofarendsveen. Deze bussen van vervoersbedrijf Connexxion worden met een dienstregeling gereden door vrijwilligers.

Net binnen