Ajax heeft na gelijkspel tegen Utrecht niet in eigen hand of het zondag al kampioen wordt [video]

AMSTERDAM

Ajax moet het kampioensfeest wellicht nog even uitstellen. De koploper van de Eredivisie kwam in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht niet verder dan een gelijkspel (1-1). Daardoor mag het zondag alleen feestvieren als het AZ verslaat en PSV zaterdag niet in eigen stadion van FC Groningen wint.

Als Ajax zondag op de geboortedag van Johan Cruijff geen kampioen wordt, dan is dat ook sneu voor de 7500 fans die in het kader van een Fieldlab-testevenement welkom zijn in de ArenA. De club uit Amsterdam speelt volgende week zondag een thuisduel met FC Emmen, vermoedelijk voor lege tribunes.

Ajax startte donderdag veelbelovend, met Mohammed Kudus en David Neres in plaats van Davy Klaassen en Antony. Dusan Tadic miste al in de 2e minuut een grote de kans op de openingstreffer. De Serviër probeerde doelman Eric Oelschlägel met een stiftballetje te verrassen maar zijn inzet was te zacht. FC Utrecht verdedigde compact en probeerde met de snelle spits Gyrano Kerk te counteren. Die tactiek leverde in de 13e minuut een doelpunt op.

Penalty

Nicolás Tagliafico gleed met een onnodige sliding Kerk onderuit. Arbiter Allard Lindhout floot niet meteen voor een penalty, maar wees even later alsnog naar de strafschopstip nadat de videoscheidsrechter hem had gevraagd nog eens goed op het televisiescherm naast het speelveld te gaan kijken. Simon Gustafson eiste de penalty op en schoot beheerst raak (0-1). Eenmaal op achterstand had Ajax het lastig met FC Utrecht, dat niet alleen goed verdedigde maar ook stevig duelleerde.

Kudus was opnieuw niet de voetballer die voor zijn knieblessure op weg leek om een van de revelaties van de Eredivisie te worden. Ook Neres had het lastig. De Braziliaan miste een grote kans op de gelijkmaker, oog in oog met Oelschlägel die met een snoekduik ook Sébastien Haller van scoren hield. Trainer Erik ten Hag keek het nog even aan in de openingsfase van de tweede helft. Maar na 55 minuten haalde hij Kudus en Neres naar de kant voor Klaassen en Antony.

Klaassen leek al snel gelijk te maken, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel terwijl het er veel van weg had dat Mark van der Maarel nog net een beetje achter hem stond. FC Utrecht verscheen in de tweede helft nauwelijks meer op de helft van Ajax en ontsnapte toen Edson Álvarez op de lat kopte. De Mexicaan trof in de 70e minuut wel doel (1-1). Tijdens een slotoffensief kwam Klaassen nog het dichtst bij de 2-1.

Ondermaats

Ten Hag baalt van het gelijkspel. „De eerste helft was ondermaats”, zei hij. „Dat is echt zonde, want we wilden zondag op eigen kracht kampioen worden.”

„Misschien zaten we nog in de euforie van de bekerfinale”, zei Ten Hag. „Maar we begonnen heel matig aan de wedstrijd. Onze organisatie was niet goed, niet in balbezit en niet na balverlies. We hadden ook te veel klagers op het veld staan. We lieten FC Utrecht in de wedstrijd komen.”

„Toch moeten we op voorsprong komen”, vond Ten Hag. „Maar Tadic miste en Kudus verzuimde Neres aan te spelen. Dan geven we ook nog een doelpunt weg.”

„In de tweede helft zag ik wel een heel goed Ajax. We krijgen veel kansen en Álvarez scoort. Klaassen scoorde ook maar dat doelpunt werd afgekeurd, terwijl hij niet buitenspel stond. Van der Maarel stond achter hem. Hoe het kan dat de videoscheidsrechter dat niet ziet? Die dingen gebeuren. Ik weet het niet.”

Net binnen