Belg mag tot 22.00 uur op het terras, met vier personen

Belgen mogen over twee weken voortaan tot 22.00 uur op het terras zitten. Ze kunnen met maximaal vier personen een tafeltje nemen, heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

Dat de terrassen van cafés en restaurants in België zaterdag 8 mei weer open mochten, was al aangekondigd. Maar over de sluitingstijd was nog veel onenigheid. Deskundigen en de regering mikten op 20.00 uur, maar de horeca en veel burgemeesters vonden dat te vroeg. Op dat uur gaan mensen nog niet naar huis, maar zoeken ze elkaar alsnog op, stelden zij. Dat zou het virus meer in de kaart spelen dan wat extra tijd op een terras met zorgvuldige coronaregels.

Een gezelschap mag maximaal vier personen tellen, zouden de verantwoordelijke ministers vrijdag tijdens hun jongste coronacrisisberaad overeen zijn gekomen. Een grotere tafel is alleen toegestaan als alle tafelgenoten behoren tot hetzelfde huishouden.

Verbazing

De regel van tafeltjes van vier wekte de afgelopen dagen wat verbazing. Op straat mogen mensen maar hooguit met zijn drieën samen oplopen.

Vanaf mei mogen buiten weer evenementen op touw worden gezet met maximaal vijftig personen. Dat worden er de maand erna tweehonderd, buiten én binnen. Of zomerfestivals en andere grote evenementen in juli en augustus kunnen doorgaan, beslissen de autoriteiten pas later.

Dan moet het inenten sowieso blijven vlotten en moeten de ziekenhuizen ook gaandeweg leegstromen, waarschuwt De Croo. "We blijven zeer voorzichtig." Hij is tevreden over de vaccinatiecampagne en verwacht dat eind mei bijna de helft van de volwassen Belgen is ingeënt. Maar het baart wel zorgen dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis en op de ic maar niet werkelijk wil dalen.