Protesten in Myanmar voor reis legerleider naar top buurlanden

Betogers in Myanmar zijn de straat opgegaan om de steun te vragen van de regionale landenorganisatie ASEAN. Die ontvangt zaterdag de leider van de militairen die de macht hebben gegrepen in het Aziatische land, tot woede van sommige aanhangers van de afgezette burgerregering.

In Myanmar heerst al maanden chaos vanwege de militaire staatsgreep. Het leger arresteerde begin februari regeringsleider Aung San Suu Kyi. Veiligheidsdiensten reageren sindsdien met dodelijk geweld op protesten van burgers die het herstel eisen van de democratie. Er vielen inmiddels al honderden doden.

Coupleider Min Aung Hlaing woont komend weekend in Indonesië een top bij van regionale leiders van de ASEAN-landen. Dat leidde tot protesten in de Myanmarese metropool Yangon. Betogers hadden borden meegenomen met opschriften als 'ASEAN, kies alsjeblieft de kant van het volk van Myanmar'.

Parlementariërs die een schaduwregering hebben gevormd zijn naar eigen zeggen niet uitgenodigd voor de ASEAN-top. Zij hebben Interpol opgeroepen de legerleider te arresteren. Er zouden ook contacten zijn geweest tussen ondergedoken politici uit Myanmar en topfiguren uit omliggende landen.

De internationale bijeenkomst van zaterdag vindt achter gesloten deuren plaats. Er wordt dan volgens bronnen mogelijk een geweldspauze voorgesteld om humanitaire hulp vanuit het buitenland in Myanmar mogelijk te maken. Ook kan een speciale gezant worden aangesteld voor een dialoog tussen de junta en de schaduwregering.