Advocaat: ’Feyenoord gaat geen erehaag vormen voor Ajax’

© ANP
ROTTERDAM

Feyenoord is niet van plan zondag voorafgaand van de Klassieker een erehaag te vormen om Ajax te feliciteren met de 35e landstitel. Dat zei trainer Dick Advocaat in aanloop naar het duel met de landskampioen.

"Het is niet gewoonte in Nederland om een erehaag te vormen", aldus Advocaat. "We zullen ze netjes een hand gegeven om ze te feliciteren. Bij deze wil ik Ajax ook feliciteren met een prachtige prestatie; het winnen van de beker en de titel."

Advocaat is niet van plan het voorbeeld uit Engeland te volgen en de Ajacieden te eren. "In Nederland doe je dat niet. Waarom zouden wij dan het voortouw nemen? We feliciteren ze, geven ze een hand en dat is genoeg. Ik denk dat ik daarmee mijn antwoord gegeven heb."

Trainer Erik ten Hag zou het wel mooi vinden als de spelers van Feyenoord een erehaag vormen als zijn Ajax het veld op komt in De Kuip. "De kampioen moet je feliciteren", zei hij vrijdag tijdens een persconferentie voor de Klassieker.

"Maar ik ben daar niet zo veel mee bezig", zei Ten Hag over de erehaag. "Ik laat het aan de tegenstander. We willen de wedstrijd gewoon winnen. We willen onze supporters een overwinning schenken."

Ajax veroverde zondag de 35e landstitel met een zege op FC Emmen (4-0). In de voorgaande seizoenen werd de kersverse kampioen vlak voor de eerstvolgende wedstrijd vaak door de tegenstander met een erehaag gehuldigd.

Ajax gaat geen spelers sparen tijdens de uitwedstrijd van tegen Feyenoord. "We weten hoe belangrijk deze wedstrijd voor onze fans is", zei trainer Erik ten Hag. "Ik kies voor een elftal waarmee we de meeste kans hebben om te winnen. We gaan ons tactisch en mentaal goed voorbereiden."

Ajax veroverde zondag de landstitel en speelt alleen voor de eer in De Kuip. Feyenoord strijdt om de vierde plaats van de ranglijst, die recht geeft op een ticket voor de nieuwe Conference League. Feyenoord moet aan de play-offs deelnemen als het als vijfde eindigt. Het elftal van trainer Dick Advocaat heeft een achterstand van 5 punten op Vitesse, de huidige nummer 4 van de ranglijst.

Ajax mist de geschorste Nicolás Tagliafico en geblesseerde Daley Blind in De Kuip. Achter de naam van Brian Brobbey staat een vraagteken. De kampioen verloor slechts 3 van de laatste 35 duels met Feyenoord. De laatste competitiewedstrijd in Rotterdam ging wel verloren (6-2).

Feyenoord mist de geschorste Steven Berghuis en Jens Toornstra. "Ik denk dat die spelers het meeste hebben bijgedragen aan de resultaten van Feyenoord", zei Ten Hag. "Maar we moeten naar ons zelf kijken. We hebben na de landstitel niet uitbundig feest kunnen vieren. Iedereen is weer fit. We willen laten zien dat we de nummer 1 van Nederland zijn."

Net binnen