Tien jaar cel geëist tegen Hoofddorpse hasjhandelaar (19) voor dodelijk schietincident op campus, volgens aanklaagster was het geen noodweer [update]

Ongeveer 2,5 week na het schietincident werd Hoofddorper Lars V. opgepakt.
© Archieffoto Eric van Lieshout
Haarlem/Hoofddorp

Tegen de 19-jarige Hoofddorper die bijna een jaar geleden aan de Opaallaan Miriondy Leuteria doodschoot, is dinsdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist voor doodslag.

Lars V. heeft bekend op 13 juli vorig jaar de 19-jarige Amsterdammer op de Hoofddorpse campus te hebben neergeschoten. De Hoofddorpse hasjhandelaar, die daar woonde, zei te hebben gehandeld uit noodweer. Hij dacht dat het latere slachtoffer tijdens een ripdeal naar z’n vuurwapen greep, vertelde hij. Daarop pakte hij zelf z’n wapen en schoot hij, met fatale gevolgen.

Driehonderd gram hasj

De aanklaagster ziet geen aanwijzing voor noodweer of noodweerexces. Lars’ handelen was in haar ogen disproportioneel. De officier van justitie sluit ook uit dat het slachtoffer een vuurwapen bij zich had. Wel zag ze aanwijzingen dat de groep van Leuteria de Hoofddorper van zijn driehonderd gram hasj wilde beroven.

De psycholoog en psychiater die Lars onderzochten, vinden dat hij volgens het jeugdstrafrecht moet worden bestraft. Maar de officier van justitie ziet dat anders. Zij denkt dat hun advies op beperkte informatie is gebaseerd, mede omdat de verdachte zou hebben geweigerd mee te werken aan een intelligentieonderzoek. Een tactische weigering, denkt de aanklaagster, om niet vervolgd te worden volgens het volwassenenstrafrecht. Ook stelt ze dat Lars gekozen heeft voor een ’criminele levensstijl’.

Ondergedoken

Na het fatale schietincident dook de Hoofddorper onder. Hij kon pas op 30 juli worden opgepakt. In de tussentijd had hij al een advocaat geregeld. Ook chatte hij met vrienden over het slachtoffer.

Namens de moeder van het slachtoffer werd dinsdagochtend een emotionele verklaring voorgelezen. Zij vertelde hoe ze haar zoon zag liggen in het mortuarium. ,,Ik herkende je gezicht niet. Ik krijg het beeld niet meer uit mijn hoofd.’’

Uit paniek

Lars’ advocaat stelt dat sprake was van noodweer dan wel noodweerexces. ,,Hij heeft één keer geschoten, uit paniek. Hij dacht dat hij zichzelf moest verdedigen, kon geen kant op.’’ De Hoofddorper moet daarom volgens zijn raadsman ontslagen worden van alle rechtsvervolging.

Als de rechtbank dat anders ziet, dient Lars te worden bestraft volgens het jeugdstrafrecht, vindt de advocaat. Hij benadrukte dat deskundigen en reclassering dit ook adviseren. ,,Zij achten een pedagogische aanpak wenselijk.’’ Niet alleen is dat voor Lars het beste maar ook voor de maatschappij, aldus de advocaat.

De rechtbank doet uitspraak op 6 juli.