Nieuwe wedstrijdbal eerste divisie met Telstar-spelers gepresenteerd: ’We hoeven niet drie weken op cursus’

Telstar-spelers overhandigen wedstrijdbal aan buurtsportcoach Andres op het Cruijff Court.

Telstar-spelers overhandigen wedstrijdbal aan buurtsportcoach Andres op het Cruijff Court.© foto United Photos Rob van Wieringen

Frenk Klein Arfman
IJmuiden

Om aan alle onzekerheid maar gelijk een einde te maken: de nieuwe wedstrijdbal in de eerste divisie is opnieuw gewoon rond. Enkele spelers van Telstar leukten de presentatie van die nieuwe bal op met ’een partijtje’ op het Cruyff Court aan de Pleiadenplantsoen te IJmuiden.

De 19-jarige Anwar Bensabouh, middenvelder van Telstar, zal de bal straks ook voor het eerst zien. Assistent-trainer Michael Dingsdag zal deze meenemen. Maar veel problemen verwacht hij niet. „Het scheelt allemaal weinig. Hooguit maakt het iets uit hoe het ventiel is weggewerkt en hoeveel vlakken de bal heeft.” Lachend: „Maar we hoeven straks echt niet drie weken op cursus om ermee te leren voetballen.”

Partijtjes

Samen met Yassine Zakir, Tyrese Gemert en Lesley Bakker zal hij straks wat onderlinge partijtjes spelen met het dertigtal jochies dat ook aanwezig is. Elke Telstar-speler vormt een team met enkelen van hen, en die vier teams spelen allemaal een keer tegen elkaar.

Dat vindt de 10-jarige Xavi uit IJmuiden ’wel leuk’. Hij heeft dezelfde naam als een vermaard oud-Barcelona-speler, draagt een shirt van Ajax en is (ook) supporter van Telstar. „Er is er ook eentje met een Feyenoord-shirt aan, hoor”, vergoelijkt hij zijn shirtkeuze van vandaag. Sinds zijn vijfde bezoekt hij al de meeste thuiswedstrijden van Telstar. „Ik ben zeg maar fan van Ajax én Telstar.” En als ze tegen elkaar moeten spelen? „Dan hoop ik toch dat Telstar wint.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Na de overhandiging van de wedstrijdbal een potje voetbal met onder anderen Yassine Zakir.

Na de overhandiging van de wedstrijdbal een potje voetbal met onder anderen Yassine Zakir.© foto United Photos/Rob van Wieringen

Michael Dingsdag is gearriveerd. Met een aantal ballen. De wedstrijdjes kunnen beginnen. Zijn staccato mededelingen over die nieuwe bal: „Derbystar, een vijfje.” Ach, veel verschil maakt het allemaal niet, toch? „Nou, een paar jaar terug was er een nieuwe bal, van Adidas, die alle kanten op zwabberde. Die was wel even wennen. De vlakken op de bal waren anders. Maar inderdaad, op die bal na, is het verschil meestal amper merkbaar.”

Jeugdspelers

Deze woensdagochtend heeft de selectie nog getraind. Dingsdag: „Dus we hebben hier vier jeugdspelers voor gevraagd. We willen geen blessures bij de wat oudere spelers riskeren.” Voor de komende competitie gaat Telstar voor een plek bij de eerste acht. „Gezien ons budget is dat al pittig. Want dan zouden we al boven heel veel teams met een veel hoger budget staan.” Dingsdag verwacht hier vandaag geen nieuwe talentjes te scouten. „Je weet het nooit, maar we hebben in deze regio alles wel in het vizier.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Telstar-spelers overhandigen wedstrijdbal aan buurtsportcoach Andres (staand vierde van rechts) en kids op het Cruijff Court.

Telstar-spelers overhandigen wedstrijdbal aan buurtsportcoach Andres (staand vierde van rechts) en kids op het Cruijff Court.© foto Uunited Photos/Rob van Wieringen

Onder de voetbaljochies begint een discussie over op welke plek Telstar dit seizoen zal eindigen. „Ze worden toch altijd achtste?”, weet een van hen zeker. „Dan worden ze nu vierde!”, vindt een ander. Sem (10), Noah (10) en Noud (12) zijn vaker op dit veldje te vinden. Vaak wel drie uur per dag, vertelt Noah. „Jij bent er vaak zelfs vier uur”, corrigeert Sem hem. „Laatst zag ik je voetballen hier en vier uur later zag ik je nog altijd voetballen.”

Osdorp

Lesley Bakker, die vandaag met hen meespeelt, veert op. „Goed zo jongens, dat moet je erin houden. Zelf ben ik ook op een voetbalpleintje begonnen. Op het Kleine Plein in Osdorp.”

Koen Aartman ziet het namens de Cruijff Foundation allemaal tevreden aan. „De eerste divisie heeft ons gevraagd vandaag bij elke eerstedivisieclub met een Cruijff Court in de buurt een evenementje als dit te organiseren. Ik geloof dat alleen De Graafschap en Emmen vandaag de nieuwe speelbal niet op deze manier presenteren.”

Net binnen