Banenverlies bij Crown Van Gelder

Banenverlies bij Crown Van Gelder
Velsen-Noord

Papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen-Noord gaat een reorganisatie doorvoeren. De onderneming aan het Noordzeekanaal krimt de productie van papier in en past de organisatie daarop aan.

Het is nog niet bekend hoeveel arbeidsplaatsen daarbij verloren gaan. Daarover bestaat over enkele weken meer duidelijkheid, aldus algemeen directeur Miklas Dronkers in een toelichting. Bij Crown Van Gelder weken momenteel ongeveer driehonderd personeelsleden. Oorzaak van de reorganisatie is de enorme stijging van de kosten van celstof, het belangrijkste ingrediënt bij het maken van hoogwaardig papier. De toename bedraagt zelfs 60 procent, stelt Dronkers. Deze kosten kunnen slechts voor een deel worden doorberekend aan de klanten.

’Een kleinere en slecht voorspelbare markt is een blijvend gegeven’, blijkt uit een interne mail die twee weken geleden binnen de organisatie is verspreid. Inmiddels is een adviseur ingeschakeld die helpt bij de uitvoering van de maatregelen. Het personeel is via zogeheten ’alle hens aan dek-sessies’ in juni en latere ’zeepkistsessies’ op de hoogte gebracht van de huidige situatie, gevolgd dor een mail op 16 oktober over de komende reorganisatie die als doel heeft te komen tot een ’aanpassing van de organisatie aan een structureel kleiner productie- en afzetvolume’.

Investeringsmaatschappij Andlinger, sinds 2015 eigenaar van het papierconcern, trok twee jaar geleden een bedrag van 20 miljoen euro uit voor allerlei investeringen. Zoals in de uitbreiding van papiermachine1, een verbetering van de warmtekrachtcentrale en de aanschaf van robots die papierrollen verplaatsen in de magazijnen. Begin dit jaar kregen de werknemers nog een loonsverhoging van 2,5 procent op basis van de goede financiële financiële resultaten over 2017.

Het bedrijf is ooit begonnen als producent van krantenpapier, maar na enkele reorganisaties is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vooraanstaande marktpartij in Europa op het gebied van speciale papieren. Zoals highspeed inkjetpapier voor inkjetprinters, printers die vloeibare inkt gebruiken die op papier ’gesproeid’ wordt.

Laatste nieuws