Freddie Mercury zingt in een vol Wembley ’Oerend Hard’: filmpje in een week tijd al twee miljoen keer bekeken [video]

Opperdoes

Hij schrikt er zelf een beetje van, als hij de ’views’ maandagochtend bij elkaar optelt. ,,Dat zijn er toch al gauw twee miljoen”, zegt Jan Broedersz met verbazing in zijn stem. Nooit had de 26-jarige inwoner van Opperdoes kunnen bevroeden dat het online filmpje waarin hij Freddie Mercury in een vol Wembley ’Oerend Hard’ van Normaal laat zingen zo’n hit zou worden.

Op het moment dat hij zijn laptop openslaat, heeft Jan Broedersz al even niet meer gekeken door hoeveel mensen de door hem bewerkte video inmiddels bekeken of gedeeld is. Tot zijn verrassing is de teller alleen nog maar verder opgelopen. Nog geen veertig seconden duurt hij. Een kort fragment van het optreden van Queen tijdens Live Aid in 1985. Met een paar simpele montagehandelingen heeft Jan Broedersz ervoor gezorgd dat Freddie Mercury in een volgepakt Wembley het Achterhoekse ’Oerend Hard’ door de luidsprekers laat schallen.

Facebook-groep

,,Ik maak wel vaker zulke filmpjes”, vertelt de in Onderdijk opgegroeide West-Fries, die met zijn vriendin een animatie- en illustratiebedrijf heeft in Almere. ,,Maar dat laat ik dan meestal alleen aan vrienden of familie zien. Dan blijft het klein. Nu leek het me leuk om het een keer te delen in een Facebook-groep waar vaker van dit soort dingen geplaatst worden.”

Broedersz maakte het bewuste filmpje nadat hij op een vacature van een mediabedrijf gereageerd had. ,,Na het versturen van die sollicitatiebrief bedacht ik dat ik nodig weer eens iets moest maken. Het bekende stukje van Queen zat al langer in mijn hoofd. En ik dacht dat er vast wel een Nederlands liedje was waarbij de zanger ook zo’n interactie met het publiek heeft.”

Dat werd dus Bennie Jolink, van Normaal. ,,Het had allemaal nog wel wat mooier gekund”, zegt hij over het eindresultaat. ,,Ik heb het echt even snel gemaakt. In vijf minuten. Maar de likes bleven maar binnenkomen.”

Als Giel Beelen het, aanvankelijk zonder naamsvermelding, deelt op Facebook en Instagram gaat het snel. RTL Boulevard laat het zien, het komt op de website Dumpert te staan en zo verspreidt het zich steeds verder. ,,Hartstikke leuk”, vindt Broedersz, die inmiddels ook een filmpje online gezet heeft waarin Bennie Jolink een nummer van Queen zingt. ,,Ik had dit nooit verwacht. Maar zo zie je dat de meest simpele ideeën soms heel erg aanslaan. Vroeger droomde ik ervan om beroemd te worden op YouTube of een bekend filmpje te maken. Dat is nu toch een beetje gelukt.”

Freddie Mercury zingt in een vol Wembley ’Oerend Hard’: filmpje in een week tijd al twee miljoen keer bekeken [video]
Het filmpje wordt massaal bekeken en gedeeld op internet.
© Screenshot HMC

En zijn sollicitatie? ,,Ik heb het filmpje er niet achteraan gestuurd, nee”, zegt Broedersz met een lach. ,,Maar ik mag op gesprek komen. Dus als ze het nog niet gezien hebben, zal ik het wel even ter sprake brengen. Is toch leuk om zo’n gesprek mee te beginnen.”

Laatste nieuws