RKVV Velsen voor het eerst in historie hoofdklasser [video]

Uithoorn

Klamme handen, trillende benen en afgekloven nagels. De spanning werd sommige toeschouwers zondag bijna teveel tijdens de thriller tussen Legmeervogels en RKVV Velsen (2-4). De ploeg uit Driehuis werd in Uithoorn kampioen van de eerste klasse.

De woorden uniek, zeldzaam en collectief vielen bij Legmeervogels vaak. De touringcar voor komend seizoen in de hoofdklasse kan worden gereserveerd. De hoofdklasse met verre busreizen is immers een noviteit voor Velsen na een zeldzaam sterk seizoen. Zes jaar geleden werd de ploeg voor het laatst kampioen. Van de derde klasse wel te verstaan.

RKVV Velsen voor het eerst in historie hoofdklasser [video]
Velsen is kampioen van de eerste klasse na een zege op Legmeervogels.
© Foto Orange Pictures/Rene van Dam

Onder de bezielende leiding van Martin Haar en zijn assistenten werd de selectie weer echt uitgedaagd na een matig 2017-2018.

,,Dat is eigenlijk het enige wat ik steeds heb gedaan. Wat willen jullie? Linkerrijtje, rechterrijtje? Ik heb ze achter de broek aan gezeten. Wat een leergierige gasten. Prachtig om te zien”, keek Haar met trots vervuld terug.

Hij werd door de afgevaardigde van de KNVB qua loopbaan in het zonnetje gezet. Haar zou Haar niet zijn als hij de schijnwerpers meteen weer de andere kant opzette. ,,Leuk zo’n gouden schoen, maar het eerste en tweede van Velsen zijn kampioen. Dat is belangrijk in het hier en nu.”

De ervaren oefenmeester gaat met deze selectie de hoofdklasse in, maar het scheelde niet veel of het was een nachtmerrie geworden. Al na drie minuten stond het 2-0 voor Legmeervogels waar Velsen minimaal een gelijkspel nodig had. Het meegereisde publiek sloeg van ongeloof de handen voor de ogen. ,,Verlamd waren ze. Ik zag het al meteen”, merkte Haar op.

Het leek het eerste half uur wel of de spelers elkaar voor het eerst zagen. Daarna richtte de ploeg zich op en had het geluk dat Patrick Castricum vlak voor de rust de 2-1 binnen kopte.

Het vertrouwen was terug en na de rust werden de kansen steeds groter. Al was het aan doelman Yorinn Albers te danken dat het 2-1 bleef. Giovanni Dors en Bastiaan Scholten misten de scherpte.

Pas in minuut 82 kwam de bevrijding na een blunder achterin bij de thuisploeg. Dors rondde koel af. De titel werd al gevierd en de garantie kwam vier minuten later toen Dors ook de 2-3 maakte. Zeno van Ooijen maakte het feest compleet.

De 22-jarige Dors kende een uitstekend debuutseizoen sinds zijn komst van AFC ’34 met twaalf goals. ,,Ik werd meteen met open armen ontvangen en voel me echt thuis hier. Het is heel fijn om dan in de slotfase belangrijk te zijn met doelpunten”, doelde de buitenspeler op zijn vijf treffers in de afgelopen twee weken.

Legmeervogels-Velsen 2-4

2. Poyraz 1-0, 3. Postma 2-0, 41. Castricum 2-1, 82. Dors 2-2, Dors 2-3, 90. Van Ooijen 2-4.

Velsen: Albers; Zuiverloon, Van Dam, Plug, Gutteling; Beck, Van Ooijen, Scholten (89. Greveling); Kloosterboer, Castricum, Dors.

Net binnen