In beroep hogere straffen mensensmokkelaars IJmuiden aan Zee

IJmuiden aan Zee

Het gerechtshof in Amsterdam heeft twee mensensmokkelaars veroordeeld tot 4,5 en zes jaar cel. Het tweetal, een 31-jarige man uit Hilversum en 26-jarige man uit Bussum, wilde in augustus 2015 24 Albanese en Vietnamese vreemdelingen, onder wie kinderen, in een veel te klein, in gebrekkige staat verkerend zeiljacht vanuit IJmuiden aan Zee naar Engeland overbrengen.

De twee, die de boot zouden besturen, hadden nauwelijks zeilervaring.

Getuigen in de haven sloegen alarm, omdat er storm was voorspeld. De marechaussee kon voorkomen dat het jacht is uitgevaren.

Lees ook: Mensensmokkelaars die met een zeilboot vol illegalen uit IJmuidense jachthaven wilden vertrekken, horen ook in hoger beroep celstraf eisen

Een oversteek naar Engeland met deze boot (8,75 meter lang en ruim 3 meter breed) was "volstrekt onverantwoord", aldus het hof.

Ook met een goed getrainde bemanning was de kans op schipbreuk heel groot. Er bestond dus levensgevaar voor de vreemdelingen, stelt het hof vast. Dat is een strafverzwarend aspect.

Het hof vindt de zaak zo ernstig dat het hogere straffen oplegde dan de rechtbank, die tot 3,5 en 4,5 jaar kwam. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie die straffen ook geëist.

Net binnen