Bijeenkomst over toekomst van vuurwerk in Velsen, staan kosten vuurwerkshow in verhouding tot de schade?

Bijeenkomst over toekomst van vuurwerk in Velsen, staan kosten vuurwerkshow in verhouding tot de schade?
Vuurwerk in IJmuiden
© foto ANP
Velsen

Een vuurwerkshow, een vuurwerkverbod of specifieke plekken waar juist wel vuurwerk afgestoken mag worden. De opties voor de gemeente Velsen zijn legio.

Daarom is er donderdagavond een openbare bijeenkomst waarbij hierover gesproken kan worden. De gemeente Velsen heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de overlast van vroege knallers rond Oud en Nieuw, de voor- en nadelen van een vuurwerkshow en inwoners van de gemeente gevraagd naar hun wensen.

Doel van een eventuele aanpassing van het vuurwerkbeleid is om het aantal (letsel)schades terug te dringen en risico’s en overlast te beperken. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert namelijk dat Oud en Nieuw met afstand het onveiligste feest van het jaar is. De gemeente Hilversum werkt met een centrale vuurwerkshow en adviseert in zo’n geval dit te combineren met vuurwerkvrije zones (kent Velsen al) en voorlichting. In Hilversum is minder schade en overlast en zijn er minder gewonden gevallen. Wel zijn er extra kosten voor handhaving en voor de show (ongeveer 15.000) euro. Hilversum heeft de kosten van al het extra personeel niet in beeld gebracht, dus dat kan niet afgezet worden tegenover de verminderde kosten voor schade.

In Velsen is de schade rondom de jaarwisseling de afgelopen jaren afgenomen. De afgelopen jaarwisseling was de schade hoger, in verband met vuurwerkschade bij scholen. Sinds 2014/2015 is er een dalende trend zichtbaar, stellen burgemeester en wethouders. De schade is al jaren stabiel, rond de 30.000 euro.

Een standpunt neemt het college nog niet in, eerst mag de raad zich erover buigen. Na de zomer neemt het college een besluit over de toekomst van vuurwerk in Velsen.

Laatste nieuws