Verzet tegen terras Jansstraat in Haarlem loopt spaak

Verzet tegen terras Jansstraat in Haarlem loopt spaak
Buren verzetten zich tegen het terras van restaurant Pizzicotto.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De autoluwe binnenstad levert voor de overburen van restaurant Pizzicotto een schrikbeeld op. De eigenaar van het nieuwe Italiaanse restaurant zet in de zomermaanden een terras voor zijn nering aan de Jansstraat 44 uit. De overburen roepen de gemeenteraad op daar wat tegen te doen.

Even hadden ze de hoop het tij te kunnen teren. Dat was toen ze er de lucht van kregen dat de gemeente van plan was een terrasvergunning af te geven. Uit vrees voor openbare eters en de bijbehorende overlast maakten ze bezwaar.

Voorheen zat daar aan de Jansstraat sinds jaar en dag Balkan-restaurant Dubrovnik. Een terras had het niet. Met het oog op de plannen voor een autoluwe binnenstad leek het de nieuwe eigenaar aantrekkelijk voor zijn zaak een terras uit te rollen. Hij vroeg daarvoor een vergunning en kreeg die.

Maar na het bezwaar van ngentien overburen werd die weer ingetrokken. Wat bleek? De eigenaar hoeft helemaal geen vergunning voor zijn terras aan te vragen. De gemeente noemt het ’voortschrijdend inzicht’. Hij mag, ontdekte de gemeente, gewoon zijn acht tafels en zestien stoelen op de stoep neerzetten. Als hij zich maar aan wat voorwaarden houdt. Denk aan de ruimte die er op de stoep overblijft voor passanten.

Dat werd de buren begin deze maand duidelijk. In een hoorzitting bij de bezwaarcommissie kregen ze met hun aversie tegen het terras geen voet aan de grond. Al in 2016 stelde de gemeente een terrassenbeleid vast. Wie zich aan de regels houdt hoeft geen vergunning aan te vragen. Maar een daarvan is dat ’het woon- en leefklimaat niet mag worden aangetast’. De buren klampten zich aan die bepaling vast in de bezwaarcommissie, maar die volgde dat verweer niet.

De overburen gooien hun bezwaren nu over een andere boeg. De binnenstedelijke ontwikkelingen leiden ertoe dat de stad verloedert, vinden ze. „Haarlem is bezig in de voetsporen te treden van steden als Venetië en Amsterdam. Er wordt door de gemeente actief gewerkt aan het vergroten van de aantrekkingskracht van Haarlem voor het massatoerisme, zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met de belangen van de bewoners, die voor de aantrekkingskracht van de stad toch onmisbaar zijn.”

Dat schrijven ze nu aan de gemeenteraad met het dringende advies toerisme in te dammen en daartoe ook de terrassen. Voor hun woongenot valt tot dan weinig verbetering te verwachten. Dankzij de nu autoluwe straat serveert uitbater Antonini Insigne graag zijn gasten een pizza op de tafeltjes voor zijn restaurant.

Laatste nieuws