Tata Steel legt per direct duurzame proeffabriek Hisarna stil om kosten te besparen

Ivo Laan
IJmuiden

Tata Steel legt per direct de revolutionaire proeffabriek Hisarna stil. Daarnaast krijgt het personeel dit jaar geen kerstpakket.

Dat zijn enkele maatregelen waarmee het staalbedrijf kosten bespaart vanwege tegenzittend economisch tij. Een woordvoerster van het staalbedrijf bevestigt de maatregelen desgevraagd. De proeffabriek wordt stilgelegd tot en met januari volgend jaar. Hisarna is de laatste jaren juist een blikvanger omdat daar op een alternatieve manier staal wordt gemaakt waardoor veel minder CO2 wordt uitgestoten en er veel minder energie wordt verbruikt.

Nood

Maar de nood is hoog bij Tata. Volgens de woordvoerster zijn ’stevige maatregelen’ nodig om de resultaten op orde te krijgen. ,,Dat is nodig door de slechte economie in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daardoor is de automobielindustrie verslechterd. Daarnaast zijn de ertsprijzen hoog en is er onzekerheid over de Brexit. En we hebben te maken gehad met een joint venture die niet doorging.’’

Het plan was om samen te gaan met Thyssenkrupp AG maar het Duitse bedrijf staakte die plannen. Dus moet er fors gesneden worden in de kosten. Om welk bedrag het gaat, kan de Tata-woordvoerster niet zeggen. Naar verluidt zou het gaan om een bezuinigingsbedrag van zestig miljoen euro in heel Europa. Het stilleggen van de Hisarnafabriek zou zo’n anderhalf miljoen euro opleveren. Tata kan die bedragen niet bevestigen.

Spoedoverleg

Productiepersoneel van Hisarna wordt overgeplaatst naar andere afdelingen, legt een woordvoerster uit. Er wordt ook gesneden in tijdelijk personeel. Hoewel sommige personeelsleden in de opschorting een definitieve sluiting zien, spreekt Tata dat tegen. ,,Sluiting is niet aan de orde’’, zegt de woordvoerster. In het project is inmiddels 75 miljoen geïnvesteerd, waarvan veertig procent subsidiegeld is.

Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad van Tata is pas vandaag ingelicht over de plannen en heeft nog geen standpunt over de maatregelen. ,,We hebben meteen een spoedoverleg aangevraagd met de directie. Ik snap wel dat als je snel geld wil besparen je dat kan doen door Hisarna stil te zetten. Dan lijdt de gewone productie daar niet onder.’’ In een mail aan het personeel heeft Tata het kantoorpersoneel in IJmuiden ook opgeroepen om in overleg op vrijdag vrij te nemen.

Net binnen