Tata Steel IJmuiden moet mogelijk toch afvalberg afvoeren

Tata Steel IJmuiden moet mogelijk toch afvalberg afvoeren
IJmuiden

De enorme berg oxykalkslik, die al sinds de jaren tachtig aan de rand van het terrein van Tata Steel in IJmuiden ligt, moet mogelijk toch weg als er geen uitzicht is op verwerking van dit afval in de experimentele Hisarna-hoogoven. Dat zei gedeputeerde Adnan Tekin deze week tegen Provinciale Staten.

De berg bevat 1,2 miljoen ton aan oxykalkslik, een afvalmateriaal dat destijds uit de hoogovens overbleef. Tata Steel is bezig geweest met onderzoeken of dit ijzerhoudende afval in de nieuwe Hisarna-hoogoven kan worden opgestookt, zodat er nog wat ijzer uit wordt gewonnen en de hoeveelheid afval sterk wordt gereduceerd.

Maar afgelopen maand werd bekendgemaakt dat de Hisarna-oven voorlopig dicht is. Pas in januari wordt besloten of hij weer in gebruik wordt genomen.

Gedeputeerde Tekin: ,,Ik wil in gesprek met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Tata om te bekijken wat dit besluit nu betekent voor die berg.” Want mogelijk moet de berg toch worden afgegraven en afgevoerd, als blijkt dat hij geen rol meer speelt in het Hisarna-project.

Converterslak

Tekin deelde de ergernis van een aantal Statenleden over het uitblijven van een oplossing voor converterslak, dat veel stofwolken bij slakverwerker Harsco veroorzaakt. Hier heeft de Omgevingsdienst al tientallen dwangsommen voor opgelegd.

Er wordt wel een hal voor het roza-slak gebouwd, om grafietregens voortaan binnen te houden. Maar voor het converterslak - waar ook een hal voor moet komen, vindt de provincie - heeft Tata nog steeds een ’onderzoek’ lopen. Er wordt zesmaal zoveel converterslak als roza-slak verwerkt bij Harsco.

Tekin liet zijn teleurstelling in Tata blijken. ,,Hier heb ik echt andere beelden bij. Tata zou zijn onderzoek op ons aandringen versnellen, en ik blijf doordrukken. Tata zou de vlucht naar voren kunnen nemen en alvast wat investeringsbeslissingen kunnen nemen.”

Laatste nieuws