Haarlemse kunstenaar Jan Jacobs Mulder (1940) overleden

Haarlemse kunstenaar Jan Jacobs Mulder (1940) overleden
Haarlem

De Haarlemse schilder-beeldhouwer-schrijver Jan Jacobs Mulder is zaterdagnacht op 79-jarige leeftijd overleden. Mulder (Medan, 1940) werd geboren in Nederlands-Indië en bracht zijn kleuterjaren door in een Jappenkamp.

Als schilder had hij zijn atelier in Stompe Toren in Spaarnwoude. Een van zijn vroegste beelden in Haarlem is ‘Bol’ uit 1976 aan het Kenaupark. In 1982 maakte hij zijn door velen gekritiseerde Spaarnebeeld ‘Teken’ aan de Lange Herenvest. Cortenstaal en RVS waren materialen die hij graag gebruikte. Daarvan geven onder meer zijn beelden ‘Eigenzinnige dynamiek’ (2004) en ‘Gebonden sculptuur’ bij golfbaan Spaarnwoude blijk.

Met de onverschilligheid waarmee Nederlanders voorbijgingen aan het oorlogsleed dat de Japanse bezetter in Nederlands-Indië had aangericht, werd hij geconfronteerd toen hij als tiener in Haarlem arriveerde. In zijn korte roman ‘Ziet, de dag komt aan’ (2000), verschenen in de Muggenreeks van uitgeverij Gottmer, vervat hij zijn persoonlijke herinneringen aan die eerste jaren in Nederland.