Premium

Spaarndams Zomerfeest barst woensdag los, ’Petticoacts & Vetkuiven in de gigantische feesttent aan de Ringweg

Spaarndams Zomerfeest barst woensdag los, ’Petticoacts & Vetkuiven in de gigantische feesttent aan de Ringweg
Edwin Gorter is trots op het Spaarndamse Zomerfeest. De organisator is een van de ruim tweehonderd vrijwilligers.
© Foto: United Photos/Rob van Wieringen
Spaarndam

In de gigantische feesttent aan de Spaarndamse Ringweg is een uit de kluiten gewassen jukebox te zien. Zaterdag, als het feest is met dj Danny, zullen de bezoekers zich hier in de jaren zestig wanen. Thema van de 21e editie van het Zomerfeest, dat woensdag losbarst, is ’Petticoats & Vetkuiven’.

Aan het einde van de jaren negentig leek een einde te komen aan de Spaarndamse feestweek, die toen nog werd georganiseerd door ondernemers, vertelt bestuurslid Edwin Gorter van Stichting Dorpsfeest Spaarndam. Met zijn broers Stefan en Richard zette hij de schouders eronder. Een kern van veertien man zorgde ervoor dat het Zomerfeest een succesvolle doorstart maakte.

Maandagavond blikt Gorter tevreden om zich heen. ,,Dit zijn allemaal vrijwilligers’’, zegt hij trots over de mannen en vrouwen die in de weer zijn om alles op tijd klaar te krijgen. De stichting heeft 1250 ’vrienden’, die voorrang krijgen bij de kaartverkoop. Ook steken in totaal ruim tweehonderd vrijwilligers de handen uit de mouwen om het Zomerfeest een succes te laten worden. ,,Sommigen nemen zelfs een week vrij’’, vertelt Gorter. Alles, behalve de beveiliging, wordt gedaan door vrijwilligers.

Voorzitter Arie in ’t Veld is even aangeschoven om te vertellen over het programma van de komende editie. Van peuter tot honderdjarige; voor alle leeftijdsgroepen wordt tot en met zondag wel iets georganiseerd, zegt hij trots. De laatste jaren zijn de bingoavond voor vrouwen en het footgolf successen geworden.

Vrijdagmiddag is traditioneel de seniorenmiddag. De bezoekers, vooral zeventigplussers, genieten van oude Hollandse liedjes, bitterballen en een advocaatje mét slagroom. ,,En aan het eind zingen we traditioneel het liedje over de woonboot die ligt in de Amstel’’, vertelt organisator Jose Molenaar.

De eerste echte feestavond in de tent is van oudsher de vrijdagavond. Maar de drukst bezochte dag is traditioneel de zondag, in en om de feesttent is het dan een soort reünie. Het is ook de dag van de twee modderige Polderlopen.

Zondag jaarmarkt

De jaarmarkt, op zondag, is na jaren terug van geweest. Het was voor de vrijwilligers telkens een heel gedoe, daarom is besloten dit onderdeel door een extern bedrijf te laten organiseren. De jaarmarkt is op de Ringweg, tussen de Clara van Spaarnwoudestraat en het tenniscomplex. Kinderen die iets willen verkopen, kunnen dat die dag doen op het basketbalveld of op het grasveldje bij het pad van de feesttent.

Het Spaarndamse dorpsfeest, inclusief kermis, is traditioneel in de week na de Feestweek Vijfhuizen. Beide dorpsevenementen hebben iets met elkaar. Tijdens de schuurfeesten die in Gorters jeugd vaak schering en inslag waren, was al vaak sprake van een ’kruisbestuiving’, vertelt hij. Bij het Spaarndamse Zomerfeest staat een groep vrijwilligers van de Vijfhuizense feestweek komend weekend weer achter de bar om te helpen.

Een groot deel van het geld dat wordt betaald voor gebruik van wc en garderobe gaat naar Stichting Sinar Pelangi, dat in Indonesië gehandicapten helpt. Door de aanschaf van een ’plasse-partout’ verrichten de feestgangers dus een goede daad.

Gorter is opgetogen tijdens het rondje in en om de feesttent. Hij heeft nog wel één wens: een aansluiting op het elektriciteitsnet, zodat het Zomerfeest niet meer afhankelijk is van aggregaten. Misschien iets voor het 25-jarig jubileum, oppert hij.