VVD krabbelt terug over vuurwerkban

VVD krabbelt terug over vuurwerkban
Den Haag

Regeringspartij VVD wil zware vuurpijlen en zogenoemde 'single shots' toch niet verbieden voor particulier gebruik. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zegt dat het verbod toch niet op een meerderheid in de liberale fractie kan rekenen.

Eerder dinsdag zei het Kamerlid samen met haar CDA-collega Chris van Dam, dat beide regeringspartijen een verbod willen op zware pijlen en 'single shots'. Het gaat om vuurwerk in de zogenoemde categorie F2, waar het meeste consumentenvuurwerk in valt. Yesilgöz is echter teruggefloten door haar fractie.

Op Twitter schrijft het VVD-Kamerlid: "Single shots in de zwaarste categorie (F3) worden verboden, maar single shots in de categorie F2 en vuurpijlen blijven wat de VVD betreft toegestaan."

Vier categorieën

In totaal zijn er vier categorieën vuurwerk. Het meeste consumentenvuurwerk valt in de eerste twee categorieën, terwijl F3 en F4 grotendeels voor professioneel gebruik zijn.

CDA'er Van Dam dient het plan gewoon in. Ook zonder coalitiegenoot is VVD is er een meerderheid in de Kamer, stelt hij. Daarnaast is het verbod nodig om "de veiligheid van hulpverleners en omstanders te vergroten. Met het verbieden van single shots en zware vuurpijlen wordt die stap gezet".

2021

De maatregel zou in 2021 moeten ingaan. BPN, de branchevereniging van vuurwerkverkopers, is op zich voorstander van een verbod op single shots. Maar 2021 is volgens een woordvoerder te vroeg, omdat er nog voorraden liggen opgeslagen. Hij wil dat het vuurwerk over een "redelijke termijn" uit de schappen verdwijnt.

De zegsman wijst er tevens op dat sinds vorig jaar lanceerstandaards verplicht meegeleverd moeten worden bij de verkoop van vuurpijlen. Om nu weer extra maatregelen te moeten nemen, gaat volgens hem te snel.