Premium

Vijf jaar celstraf voor 15 jaar weghouden dochters bij Zandvoortse moeder

Vijf jaar celstraf voor 15 jaar weghouden dochters bij Zandvoortse moeder
Haarlem

De 54-jarige Khaled el M. uit Breda kreeg maandag van de rechtbank in Haarlem vijf jaar gevangenisstraf. Hij kreeg die straf omdat hij 15 jaar lang zijn dochters in Egypte vasthield, terwijl zijn Zandvoortse ex-vrouw de ouderlijke macht over hen had. Justitie had een jaar celstraf geëist tegen de man, maar die straf vond de rechtbank totaal geen recht doen aan wat er was gebeurd.

De twee Zandvoortse meisjes van destijds 6 en 2 jaar oud kwamen in 2003 niet terug na een familievakantie. De rechtbank vindt dat de man zijn kinderen groot onrecht heeft aangedaan door hen zolang bij hun moeder weg te houden en hen uit hun vertrouwde omgeving te rukken. De rechtbank neemt hem het zeer kwalijk dat hij totaal geen schuldbesef heeft en verantwoordelijkheid neemt over wat hij zijn dochters, hun moeder en de broer van de kinderen heeft aangedaan.

De verdachte, die zowel de Egypische als Nederlandse nationaliteit heeft, vond dat zijn Nederlandse ex hun dochtertjes niet goed opvoedde en bracht het tweetal onder bij zijn zussen.

De moeder mocht de kinderen wel af en toe onder toezicht zien in Egypte, maar kon niet meer met hen praten omdat verder in het Arabisch werden opgevoed. De vrouw voerde jarenlang strijd om haar dochters terug naar Nederland te krijgen. Haar verhaal was meerdere keren in televisieprogramma's te zien, zoals Ontvoerd van John van den Heuvel.

De meisjes, die nu volwassen zijn, zijn volgens hun moeder zwaar getraumatiseerd door wat hen is overkomen. Ze wonen inmiddels niet meer in Egypte. Een van de twee woont in Nederland en de ander in het buitenland. De man werd eind januari vorig jaar aangehouden in Belgie en later uitgeleverd. De dochters werden toen weer met hun moeder herenigd.