Premium

Congres Haarlemmermeerse ondernemers over veranderingen: Focus en maak keuzes

Hoofddorp

,,Je kunt het de weg van de minste weerstand noemen, maar werken in een familiebedrijf is niet altijd even makkelijk’’, zegt Alexander Claus (35). ,,Geen haar op mijn hoofd dacht er aan om mijn vader op te volgen.’’

De minuten ervoor heeft hij verteld dat hij zo’n beetje alles heeft gedaan om niet in het bedrijf van zijn vader en oom terecht te komen. Hij vertrok voor een master naar Miami, kwam terug en vertrok naar Panama om bedrijven op te zetten. Het lukte allemaal, maar uiteindelijk was deze Claus alleen maar aan het werk. Toen zijn vader belde met het aanbod om zijn afstudeerscriptie werkelijkheid te laten worden kon hij het niet nalaten om in het Beachehouse in het Haarlemmermeerse Bos te gaan werken. Dus toch in het familiebedrijf. Zijn tips voor ondernemers: focus, maak keuzes en treedt elke dag uit je comfortzone.

Claus vertelde het tijdens het congres ’Een andere weg inslaan’ van de gezamenlijke Haarlermmermeerse ondernemersverenigingen geen uniek verhaal. Richard Biesma (54) wandelde in grote lijnen dezelfde weg. Hij werkte bij de politie, marechaussee, het casino en zette succesvolle webshops op. ,,Ik heb overal een fantastische tijd gehad. Mooie dingen mogen doen. Maar na een tijdje word ik onrustig, dan wil ik iets anders’’, zegt Biesma. Hij vertelt er bij dat hij bij elke keuze werd uitgelachen omdat hij zekerheid opgaf voor het avontuur. Net als vijf jaar geleden toen hij met zijn vrouw het Hoofddorpsch Friethuys begon.

,,Focus je op één ding. Ik deed veel teveel tegelijk en was altijd aan het werk. Zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, improviseren, met stress om kunnen gaan en vooral lef. Durf te gaan doen wat je wilt doen’’, geeft Biesma aan de andere ondernemers mee.

Een van de andere sprekers, naast commissaris van de Koning Arthur van Dijk, is deze middag Lex Vonk (50). Hij streeft helemaal geen verandering na maar ook in zijn leven doen zich wel veranderingen voor. ,,Ik woon al heel lang in hetzelfde huis, ben bij dezelfde vrouw, heb hetzelfde kapsel en had heel lang hetzelfde werk’’, zegt hij.

Vonk werkte 25 jaar met plezier bij de Rabobank Haarlemmermeer maar voelde zich er uiteindelijk niet meer thuis. Hij ging op zoek en werd directeur van AM Match, de regionale organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt. Vonk zocht de verandering zeker niet op: ,,Waarom zou je veranderen als je tevreden bent met wat je hebt? Ik las ergens: verandering is het blijven verlangen naar wat je al hebt.’’ Vonk vertelde de congresgangers dat de switch naar AM Match hem evengoed erg bevalt.

Een van de sponsors van het congres was administratie- en advieskantoor Verstraten & Partners dat onlangs de naam wijzigde in Verstraten & Bergkamp.