Premium

Antoon en Alwies: Samen aan stadhuis van Velsen gebouwd

Antoon en Alwies: Samen aan stadhuis van Velsen gebouwd
Antoon (links) en Alwies.
© foto kees de boer
IJmuiden

Zeker 50 jaar kennen ze elkaar al, Antoon Klaassen en Alwies Zwart. En als je elkaar dan regelmatig tegenkomt, zoals dinsdag op de Lange Nieuwstraat, dan

is er altijd tijd voor een praatje. Alwies vertelt dat hij eigenlijk naar de opslag van zijn strandhuisje wilde gaan om daar wat aan zijn huisje te schilderen, maar dat ging niet. ,,Er ligt te veel water op het terrein, waardoor alles heel blubberig is geworden. Balen, want alleen in oktober is het terrein nog open. Ik hoop dat ze het nog droog kunnen pompen.”

Antoon moppert over een akkefietje met de gemeente. Hij had een douchestoel voor in de badkamer aangevraagd. ,,Dat werd afgewezen. Onbegrijpelijk, toch?”

Er zit meer tegen vandaag. Antoon begint over het hek achter zijn huis aan de Wilhelminakade. ,,Dat hek is pas voor de poort geplaatst”, zegt hij. ,,Maar nou valt ’ie door een dranger steeds weer dicht, en dan krijg ik mijn scootmobiel niet meer in de poort. Ik ga bij het woningbedrijf wel vragen of ze er wat aan kunnen doen.”

Eigenlijk is het leuker om over vroeger te praten.

,,We hebben altijd voor onszelf gescharreld”, zegt Antoon. ,,Alwies was metselaar en ik deed van alles. Ik was elektricien, loodgieter en allround automonteur tegelijk.”

Ze hebben ooit ook samen gewerkt aan het Velsense stadhuis, vertelt Alwies. ,,Dat was ’n prachtklus, halverwege de jaren zestig. Ik heb er gemetseld, Toon heeft de trappen in de toren gemaakt.”

En zo zijn er meer wapenfeiten. ,,Antoon kon vroeger goed keepen, zegt Alwies. ,,Hij keepte in het eerste van Velsen en VSV.”

Antoon kijkt voor zich uit: ,,Ze wilden me op een gegeven moment nog bij Telstar hebben. Heb ik niet gedaan.” Hij haalt zijn schouders op: ,,Ik had er geen zin in. En dan moet je het niet doen, vind ik.”