Premium

Kattebelletjes van een lieve klootzak: Piet Keizer, de Ajax-legende die geen boek wilde, heeft er nu toch een

Kattebelletjes van een lieve klootzak: Piet Keizer, de Ajax-legende die geen boek wilde, heeft er nu toch een
Piet Keizer (rechts) na winst van de Europa Cup I met Ajax in 1973.
© Archieffoto
Leiden

Piet Keizer ondoorgrondelijk of mysterieus? Welnee, concluderen de Leidse sportschrijvers Bart Jungmann en Jaap Visser. Een geniale lastpak, dát was Piet. Het tweetal presenteert komende maandag een lijvig boek over de in 2017 overleden Ajax-legende. Biograaf Visser vertelt over Keizer aan de hand van een vijftal voorgelegde stellingen.

1. Het is knap lastig een boek te schrijven over een stugge man als Piet Keizer.

,,Ja. Volmondig ja. Keizer zelf wilde nooit iets van een boek weten. Met dank aan de erven van Keizer hebben we uiteindelijk toch inzicht gekregen in hoe Keizer ’thuis’ was. Want over zijn thuissituatie weigerde hij zelf altijd te praten. Hij had bijvoorbeeld geen contact met zijn oudste zoon Piet junior. We hebben met de familie afgesproken dat we daar verder ook niet naar gingen graven. Dat had Piet niet gewild. Daarom is dit boek ook geen ultieme biografie. Het beeld dat wij - mede via zijn familie - van Keizer hebben gekregen, is dat van een geniale lastpak. Een lieve klootzak.’’

2. De publieke opinie over ’het mysterie’ Keizer klopt niet.

,,Hij was zeker geen mysterie, nee. Iedereen had het daar altijd over. Keizer was nukkig en teruggetrokken, dan krijg je al snel een stempel ’mysterieus’. Frits Barend en Henk van Dorp vroegen hem tijdens een interview ooit naar zijn rol als vader. Weigerde hij iets over te zeggen. ’Jullie interviewen mij toch niet als familieman, maar als voetballer van Ajax?’ Hij gaf nooit een blik achter de schermen. Keizer wilde ook helemaal geen held zijn, of op een voetstuk worden geplaatst. ’Ik voetbal net zo lief voor lege tribunes’, zei hij. Met aandacht had hij gewoon helemaal niks. Maar mysterieus? Zoals zijn zoon Rinse zei op zijn uitvaart: ’Het enige mysterieuze was waar hij nu weer uithing’.”

3. Piet Keizer zou, als hij nog zou leven, de schrijvers van zijn biografie aanvliegen.

,,Nee, ik denk dat hij uiteindelijk best tevreden zou zijn met het resultaat. Wat hij tegen ons zou zeggen? ’Nou, niet slecht gedaan.’ Dat is qua complimenten van Piet Keizer trouwens het hoogst haalbare. Maar inderdaad, hij wilde nooit meewerken aan een boek. Ik heb het hem meerdere keren gevraagd. ’Sodemieter nou eens op man’, zei hij op een gegeven moment. ’Schrijf dat boek maar als ik dood ben.’ Aan het einde van zijn leven begon hij wel dingen te delen met intimi. Voetbalzaken, waarvan hij graag wilde dat het ooit op schrift zou komen te staan. De aantekeningen van Piet kreeg ik van Rinse en Mark Geestman, een oude ’voetbalbroeder’ van hem bij Ajax, mee in een plastic tasje van Albert Heijn. Papieren vol kattebelletjes, losse kreten en hele schema’s over hoe een team moet spelen of hoe je een club dient te runnen. Daaruit kwam een visie naar voren die heel erg in de lijn ligt van die van Johan Cruijff.”

4. Piet Keizer had een groot trainer kunnen zijn.

,,Nou nee. Hij heeft het weleens geprobeerd als trainer. Bij de B1 van Ajax, waarvan de huidige Ajax-scout Hans van der Zee toentertijd aanvoerder was. Hij bleek een genie in het voordoen van oefeningen, maar zijn trainingen waren organisatorisch een bende. De jeugdspelers namen zelfs een loopje met ’m. Ik denk wél dat hij een heel goede voetbalanalist zou zijn geweest.’’

5. Keizer was beter dan Cruijff.

,,Cruijff was natuurlijk nadrukkelijker aanwezig, ook verbaal. Een cliché: Piet Keizer was voor de fijnproever. Keizer had in elk geval wel een betere trap dan Cruijff. Ik was als kind ook enorm gefocust op Cruijff. Raakte pas later onder de indruk van Keizer, toen ik oude beelden terugkeek. Ik ben door dit boek natuurlijk wat opportunistischer, dus als ik moet kiezen: Keizer. De vader van Hans van der Zee, een echte Ajacied, zei het wel mooi: ’Cruijffie is de beste van de wereld, maar Pietje de beste van Ajax’.”

Net binnen