Premium

Voedselbank Haarlem verhuist toch naar Amsterdamsevaart

Voedselbank Haarlem verhuist toch naar Amsterdamsevaart
Het nieuwe onderkomen aan de Amsterdanmsevaart.
© Foto RS
Haarlem

De Voedselbank Haarlem verhuist alsnog van de Oostvest naar de Amsterdamsevaart 46-52. Maandag wordt de nieuwe locatie in gebruik genomen.

De verhuizing had nogal wat voeten in de aarde. Nadat er bezwaren kwamen vanuit buurt uit vrees voor parkeeroverlast wilde de Voedselbank de verhuizing naar de Amsterdamsevaart eerder dit jaar liever afblazen. Ondertussen moest er voor het einde van dit jaar wel een nieuwe locatie worden gevonden, omdat de gemeente het onderkomen aan de Oostvest niet langer meer ter beschikking wil stellen. Bijkomende factor: de eigenaar van het pand aan de Amsterdamsevaart wilde de Voedselbank houden aan het eerder getekende huurcontract.

,,We zijn blij nu alsnog naar de Amsterdamsevaart te kunnen verhuizen’’, zegt Voedselbankvoorzitter Bernt Schneiders.

Nu de nieuwe vergunningen die de gemeente heeft afgeven toereikend lijken voor de parkeerbehoefte die de Voedselbank heeft, verwacht hij geen weerstand meer in de buurt. Schneiders: ,,We waren bang dat we vanwege de bezwaren daar vooral bezig zouden moeten met omgevingsmanagement, en dat zagen we uiteraard niet zitten. De Voedselbank moet zich primair bezig houden met waarvoor ze er is: voedselpakketten beschikbaar stellen aan mensen die dat nodig hebben. Dat kan nu.’’

Supermarktmodel

Behalve dat de gemeente het pand aan de Oostvest - onderdeel van de voormalige Fietsznfabriek - leeg wilde hebben voor herontwikkeling, was dat onderkomen inmiddels ook veel te groot geworden de Voedselbank. De Voedselbank Haarlem is gaandeweg gaan werken volgens een nieuw systeem, dat straks aan de Amsterdamsevaart volledig kan gaan draaien. Niet langer werkt de bank met uitdeelpunten waar cliënten kant-en-klaar samengetelde pakketten kunnen ophalen. De Voedselbank-nieuwe-stijl fungeert ongeveer als supermarkt: cliënten kunnen in een winkelomgeving zelf hun pakket samenstellen op basis van een puntensysteem. Daarvoor is aanzienlijk minder ruimte nodig.

De Voedselbank huurt de locatie aan de Amsterdamsevaart vooralsnog voor een periode van drie tot vijf jaar.

De Voedselbank Haarlem had eind vorig jaar 173 gezinnen als klant. Van de uitgegeven pakketten werd gebruik gemaakt door in totaal 365 personen, waarvan 126 kinderen jonger dan 18 jaar.