Premium

Boeren nog bozer: maar liefst 300 trekkers naar Haarlem maandag

Boeren nog bozer: maar liefst 300 trekkers naar Haarlem maandag
Een eerder boerenprotest bij het Provinciehuis in Haarlem, op 14 oktober.
© Peter Schat
Haarlem

Boeren trekken maandag weer massaal op naar het Provinciehuis in Haarlem. Extra massaal, omdat ze zich niet serieus genomen voelen omdat ’stikstof’-gedeputeerde Rommel zich in een overleg met het Noord-Hollandse ’stikstofgroepje’ had laten vervangen door gedeputeerde Stigter van Klimaat. En dat niet had laten weten aan de boeren.

Dus ging er donderdagavond in de boeren app-groep een scherpe oproep aan ’boeren, boerinnen, tuinders, akkerbouwers en anderen uit de sector’ rond, maandag ’allemaal de Friese vlag te laten wapperen’. ,,Want we worden niet serieus genomen’’, zegt Ingrid de Sain van de Farmers Defence Force. ,,Boeren zijn niet te houden. We zijn ontevreden en wanhopig en rekenen op 300 trekkers met 600 man om de petitie aan te bieden maandag dat we als provincie bij Friesland willen horen.’’ De Friese omgang met de stikstofproblematiek spreekt de boeren aan.

Lees ook: Trekkers op de Dreef in Haarlem worden als het aan boeren ligt vaste prik

Ze willen maandag om 11 uur bij het Provinciehuis arriveren. ,,We willen partijen nu toch echt tot uitspraken dwingen. Overlast zal er zijn, maar dat hebben ze dan ook te danken aan gedeputeerde Rommel’’, zegt De Sain.

Een provinciewoordvoerder die het overleg tussen het stikstofgroepje van de boeren en de gedeputeerden Stigter en Van der Hoek (Landbouw) bijwoonde hoort op van de toon. ,,Agrariërs en LTO gaven aan waar ze tegenaan lopen en van beide zijden was de indruk van het gesprek volgens mij prettig. Rommel vond het heel vervelend dat ze zich moest laten vervangen.’’ Zij moest met spoed naar Den Haag voor ’stikstofoverleg’ met minister-president Rutte en minister Schouten.

De provincie Noord-Holland wil tot een gebiedsgerichte aanpak komen van de stikstofproblematiek en voert daarom gesprekken met betrokken sectoren zoals ondernemersorganisaties, de bouw en de landbouw. Het gesprek van donderdag met de twee gedeputeerden was daar één van. In december komt er een startbijeenkomst met vertegenwoordigers uit alle sectoren. ,,Samen constructief ergens aan werken is de oplossing’’, aldus de provinciewoordvoerder.