Trump wil met Erdogan tot oplossingen komen

Washington

Ondanks de spanningen tussen beide landen, liet de Amerikaanse president Donald Trump weten "een grote fan" te zijn van zijn Turkse ambtgenoot Erdogan. Die is in de Verenigde Staten op bezoek om over uiteenlopende onderwerpen te spreken.

Een van de wrijvingen tussen de twee NAVO-bondgenoten is de aanschaf van Russische luchtafweer door Turkije. Dat "creëert een aantal zeer serieuze uitdagingen voor ons en we hebben het er constant over", zei Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis. "We hebben er vandaag over gesproken, we hebben het er in de toekomst over, hopelijk kunnen we die situatie oplossen", aldus Trump.

In een officiële verklaring van Amerikaanse zijde die op de persconferentie volgde, werd krachtiger benadrukt dat de kwestie eerst opgelost moet worden, om "op andere vlakken vooruitgang te boeken". De VS zijn van mening dat de Turkse aanschaf van Russische S-400 luchtverdedigingssystemen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) ondermijnen.

Erdogan heeft eerder openlijk getwijfeld om naar Washington te gaan, omdat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vorige maand de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije, erkende als een genocide. De Turkse president zei tegen Trump dat hij verwacht dat de Senaat niet "dezelfde fout" zal maken.

Buiten het Witte Huis stonden woensdag tientallen mensen tegen Erdogan te protesteren. De betogers veroordelen de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië die vooral bedoeld was om Koerden daar weg te drijven. Ze hadden vlaggen bij zich van de Koerdische YPG-militie en riepen onder meer dat Turkije Syrië moet verlaten. De betogers trokken in de avond ook naar het hotel waar Erdogan verblijft.

Bij Erdogans vorige bezoek aan Washington gingen zijn Turkse beveiligers op de vuist met betogers. Het geweld buiten de ambtswoning van de Turkse ambassadeur in mei 2017 zorgde voor veel ophef in de Verenigde Staten.