Premium

Marco van Basten naar fan in brief uit jaren tachtig: ’Nou ik stop ermee, daag’

Marco van Basten naar fan in brief uit jaren tachtig: ’Nou ik stop ermee, daag’
De brief van Marco van Basten aan Ad.
© Foto Ajax Museum.

Op deze plek toont onze conservator elke week een object uit de Verzameling Van De Velden: een collectie vol aparte voorwerpen uit de sporthistorie. Deze week een brief die Marco van Basten in zijn tijd als Ajax-speler aan supporter Ad schreef. Vandaag verschijnt BASTA, de autobiografie van Marco van Basten.

Een brief van de grote San Marco over zijn hobby’s, aan wie was dit gericht?

Deze brief, opgeleukt met een officiële portretfoto en een voetbalplaatje, komen uit het plakboek van een supporter genaamd Ad. Die was zelf rond de twintig jaar oud op dat moment en had goede contacten met Ajax-aanvaller Wim Kieft. Hij vroeg in december 1981 aan Kieft om zijn plakboek in het spelershome neer te leggen. Alle spelers uit de selectie schreven voor Ad iets persoonlijks. Zo vertrouwt Peter Boeve hem toe dat hij dol is op de muziek van Paul Young, Dire Straits en Fleetwood Mac en op een vrije dag graag de natuur ingaat bij zijn ouders in Uddel. Het was duidelijk een andere tijd, want sommige spelers van Ajax hebben zelfs hun persoonlijke telefoonnummer in het schriftje geschreven. Dat zien wij Dusan Tadic nog niet zo één, twee, drie doen.

Was Marco van Basten al een grote ster toen hij deze brief schreef?

Het is niet helemaal duidelijk wanneer Van Basten deze tekst heeft geschreven. In het voorwoord van Wim Kieft wordt de datum van 8 december 1981 genoemd. De drievoudig winnaar de Gouden Bal was destijds nog geen eerste elftalspeler. Hij maakte pas in het voorjaar van het jaar daarop zijn debuut in het eerste. Wellicht dat dit verklaart dat onder zijn foto een verkeerde voornaam staat: Mark in plaats van Marco. De Utrechter geeft in de brief overigens aan dat hij bezig is aan zijn derde seizoen bij Ajax. Dat doet vermoeden dat hij het boekje in 1983 of ’84 heeft ingevuld. Hij was toen een vaste waarde en had al zijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal.

Wat schrijft de spits?

Hij vertelt dat zijn hobby’s honkbal en tennis zijn. ’Film en muziek zou je er ook wel bij kunnen voegen. Verder woon ik nu samen met mijn vriendin in Vinkeveen.’ De held van Oranje in 1988 sluit kort en duidelijk af. ’Nou, ik stop ermee. Daag Marco.’

Wie heeft dit boekje in bezit?

Het ’Ajax Boek’ is door Ad geschonken aan het Ajax Museum, een particuliere verzameling die online te bezichtigen is. Op de website www.ajaxmuseum.nl zijn ook de brieven van Peter Boeve, Frank Rijkaard, Sonny Silooy, Gerald Vanenburg, Johnny van ’t Schip en Keje Molenaar te lezen.

Zelf een item aandragen voor deze rubriek? Mail:

sportredactie@mediahuis.nl.

Net binnen