Velsen Vroeger: Toen de goedheiligman nog arriveerde in een sintmobiel

Velsen Vroeger: Toen de goedheiligman nog arriveerde in een sintmobiel
IJmuiden

Jongens en meisjes, jullie weten dat Sinterklaas héééél oud is. Donderdag komt hij ook vast wel bij jullie op school, net zoals op alle andere scholen of bij jullie thuis.

Sint-Nicolaas heeft het er druk mee en het is maar goed dat hij veel pieten heeft om te helpen. Misschien heb je een paar weken geleden ook staan kijken toen de mijterdrager met de Pakjesboot bij de sluizen aanmeerde. Dat is niet voor het eerst, want hij komt al heel lang in IJmuiden.

School H

Hier zie je hem bij School H aan de Wijk aan Zeeërweg, in de tweede helft van de jaren twintig van de vorige eeuw. Misschien herinneren je opa en oma zich dat nog wel. Alle kinderen van die school kregen toen de letter H van chocolade, marsepein of banket. Zelfs op zijn buik heeft Sinterklaas een grote H! Later heet die school de Ossendorpschool en dat zijn dus veel meer letters.

De schimmels Amerigo en Ozosnel zijn dan nog niet geboren, daarom komt de goede sint met de sintmobiel. Zijn verlanglijst-secretaresse zit nog voorin en die meneer met baard en hoed is de chauffeur. In de bagageruimte zitten de pakjes; die moet piet alleen naar binnen brengen.

De deur van de school staat al wagenwijd open. Je kunt het bijna niet zien, maar boven de deur staat het nummer 12; hetzelfde nummer als op de Pakjesboot.

Archief

Omdat deze krant goede contacten heeft met Sinterklaas, heeft de Plaatjespiet deze foto voor jullie in het archief in Haarlem opgezocht. Nog drie nachtjes slapen en dan zingen jullie ’Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’. Veel plezier!

Velsen Vroeger: Toen de goedheiligman nog arriveerde in een sintmobiel

Rubriek

Velsen Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto’s worden getoond.

Heeft u foto’s van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl