Premium

Sinterklaasliedjes zingen en dan hardlopen voor een chocoladeletter en een medaille

Sinterklaasliedjes zingen en dan hardlopen voor een chocoladeletter en een medaille
Een van de pieten warmt de deelnemertjes aan de Sinterklaasloop op met gespring.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Noord

’De zak van Sinterklaas’ klinkt er uit de luidsprekers. Twee pieten proberen zondag op de atletiekbaan van Suomi de deelnemers aan de Sinterklaasloop mee te laten zingen. ,,Als ze niet zingen, krijgen ze op 5 december geen cadeautjes’’, zegt de ene piet tegen de ander.

Gauw zingen enkele deelnemers op deze zondagmorgen vlak achter de startstreep mee. De pieten kijken ondertussen streng of er geen enkele teen over de streep staat.

Deze wordt gauw even teruggeduwd. Even daarvoor hebben ze de negentig deelnemers aan de 1,2 kilometer lange jeugdloop nog warm gekregen met gehuppel en gespring op de bekende Sinterklaasliedjes. Ook de polonaise wordt ingezet. Een paar van de oudste jongens laat zich met enige tegenzin, maar evengoed lachend, in de stoet trekken.

De Sinterklaasloop die Suomi al meer dan twintig jaar organiseert, is een gemoedelijke loop waarbij het thema de sfeer bepaalt. Een beetje anders dan de reguliere loopjes, zegt organisator Paul de Boer dan ook.

,,Je ziet veel kinderen uit de buurt. Het zijn de kinderen die meedoen aan de Sinterklaasloop en dan kiezen de ouders om ook een van de twee langere afstanden te lopen. Dat trekt een ander soort publiek. Voor het tweede jaar hebben we een dj. die ook hippe Sinterklaasliedjes draait.’’

Dat de Sinterklaasloop populair is, blijkt al uit de voorinschrijving: 180 deelnemers hebben zich vooraf al ingeschreven. En dat is best veel.

Het is wat koud, maar de deelnemertjes springen zich warm. Als ze om 10.45 uur worden weggeschoten, is er een klein zonnetje. Het is net boven nul. Lekker loopweer wel. De kinderen, de allerkleinsten aan de hand van hun moeder of vader, lopen eerst een rondje over de baan, voordat ze een lus rond het parkeerterrein rennen en zo weer terugkeren op de baan.

Het mag dan gemoedelijk zijn, er is hier en dan wel strijd om eerder over de finish te komen dan de ander. Hugo Kuil, lid van atletiekvereniging DEM uit Beverwijk, is het snelst van allemaal.

Chocoladeletter

Behalve een medaille krijgen de deelnemers na afloop een chocoladeletter. En terwijl ze staan uit te blazen, lopen de deelnemers aan de vijf en tien kilometer naar de start. Het deelnemersveld is met 288 iets groter dan vorig jaar.

De Sinterklaasloop lijkt daarmee te profiteren van het aflasten van de Parkloop in Heiloo die ook zondagmorgen op het programma stond. Deze loop zou onderdeel zijn van een crosscircuit waartoe onder meer de in november al gelopen Denneman Cross in Wijk aan Zee en de Beeckestijn Cross eind januari ook behoren.

Net binnen