Premium

Minister Hugo de Jonge op bezoek bij Lies (92): Met de Saar de wijde wereld in

Minister Hugo de Jonge op bezoek bij Lies (92): Met de Saar de wijde wereld in
De minister in gesprek met Lies Bonarius en Saar Claartje Duynstee. Links Sabine Blom van Assendelft van Saar aan Huis.
© Foto Judith Cappon
Haarlem

Een werkbezoek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan Saar aan Huis in Haarlem moest maandag op het laatste moment worden omgegooid. De 93-jarige kwetsbare vrouw, die mede dankzij deze organisatie voor aanvullende mantelzorg thuis kon blijven, overleed namelijk afgelopen weekeinde.

Hoewel het lichaam Alie Kuin de laatste vier jaar steeds meer in de steek begon te laten, kon haar grootste wens wel in vervulling gaan: thuis blijven. Minister Hugo de Jonge zou de Haarlemse bezoeken om te kijken hoe de zorg voor deze kwetsbare vrouw was geregeld om dit mogelijk te maken en daar lering uit te trekken.

Schoondochter Margret Castien had de minister willen vertellen waar zij, de acht zonen en de dochter van Alie Kuin zoal mee werden geconfronteerd om de zorg op een goede manier te regelen. Naast de zorg van de wijkverpleging en de eigen mantelzorg werd daarbij professionele mantelzorg door Saar aan Huis geleverd. Margret Castien wil ondanks het verdriet toch haar verhaal doen.

,,Het overlijden was plotseling en we zijn verdrietig, maar we zijn er wel in geslaagd haar tot het laatste moment en zonder pijn thuis te laten zijn. Voor mijn schoonmoeder was zelfstandigheid heel belangrijk. Ze heeft altijd gezond en sportief geleefd, maar vier jaar geleden werd ze getroffen door een eerste van een aantal hersenbloedingen. Haar lichamelijke situatie verslechterde zo sterk dat ze een indicatie kreeg voor opname in een verzorgingshuis, maar dat wilde ze beslist niet. In samenspraak met de wijkverpleging van Zorgbalans hebben we toen gekeken: wat kunnen jullie bieden en wat kunnen wij als mantelzorgers. Overdag bleven er dan nog twee uur over waarin mantelzorg moest worden geregeld. Dat kon via Saar aan Huis. Dat kostte ons 1500 euro per maand. Het is natuurlijk een beetje bizar dat je dat niet krijgt vergoed, hoewel er een indicatie voor een veel duurdere 24-uursopname klaarligt. Er ligt geld op de plank maar vanwege de bureaucratie komt het niet los. Dat had ik De Jonge graag willen vertellen. Wij kunnen het wel betalen maar er zijn natuurlijk ook mensen met minder mantelzorgers en geld.’’

Minister De Jonge ging maandag uiteindelijk in Overveen op bezoek bij Lies Bonarius (92) en haar Saar Claartje Duynstee. De Saar ondersteunt sinds het met haar man de laatste twee jaar snel minder ging. Drie maanden geleden overleed hij uiteindelijk. Bonarius: ,,Ik had thuiszorg voor mijn man, maar die stopte. Ik miste niet alleen hem maar ook de dagelijkse aanloop. Claartje komt nu twee keer per week. Ze helpt met het nadenken over het huishouden, de was, we doen boodschappen en wandelen in Groenendaal de wijde wereld in. De Saar is echt belangrijk.’’

De Jonge toonde zich uiterst geïnteresseerd in de motieven van mevrouw Bonarius om gebruik te maken van de Saar, maar hield zich op de vlakte waar het zijn mening over deze vorm van mantelzorg betreft. ,,Veel mensen willen de laatste decennia graag thuis blijven wonen, maar missen wel sociale contacten en gevoel van veiligheid. Dat is voor een deel oplosbaar, door nieuwe woonvormen tussen thuis en het verzorgingshuis’’, wilde hij wel kwijt.

Saar aan Huis is een organisatie voor aanvullende mantelzorg die zes jaar geleden door de Heemsteedse Sabine Blom van Assendelft in Kennemerland werd opgericht. De organisatie telt inmiddels meer dan dertig vestigingen door heel Nederland. Tijdens een besloten bijeenkomst aan het slot van het werkbezoek van minister De Jonge besprak Blom van Assendelft de betaalbaarheid van de aanvullende mantelzorg. Cliënten moeten die nu nog veelal zelf betalen. Saar aan Huis wil dat er een ouderentoeslag komt zodat ook minder draagkrachtigen van de aanvullende mantelzorg gebruik kunnen maken.