Brexit heeft nu nog geen gevolgen [met interactief kaartje]

Paspoortcontrole bij de Kanaaltunnel.

Paspoortcontrole bij de Kanaaltunnel.© foto AFP

Frans van den Berg
Amsterdam

Het is nu eindelijk een feit: het Verenigd Koninkrijk is uit de Europese Unie. Maar voor de handel, vissers, werknemers en reizigers is er niets veranderd.

Tot 31 december van dit jaar is er namelijk een overgangsperiode waarin het Verenigd Koninkrijk nog steeds in de economische zone van de EU zit. Dus in de interne markt en de douane-unie.

De laatste maanden waren er wel verhalen, oefeningen en maatregelen die anders deden vermoeden, maar dat had allemaal te maken met het doemscenario van een no-deal, een harde Brexit. Daar is vooralsnog geen sprake van. Het is een zachte Brexit geworden.

Schiphol

Op Schiphol, Rotterdam Airport, de passagiersterminals in IJmuiden en Hoek van Hoek blijft de situatie zoals die was: iedereen gaat langs de douane en de paspoortcontrole. Het eiland was immers geen onderdeel van de Schengen-zone. „Half december heeft de Europese Commissie gelukkig laten weten dat de one stop security blijft. Dat betekent dat overstappers vanuit het Verenigd Koninkrijk niet nogmaals op Schiphol door de veiligheidscontrole moeten, maar meteen kunnen doorlopen naar hun aansluitende vlucht”, laat de woordvoerder van Schiphol weten.

Het enige dat vanaf vandaag anders is, is dat het Verenigd Koninkrijk niet meer mag meebeslissen over het Europese beleid. Naar verwachting in maart beginnen de onderhandelingen over de handelsrelatie de vanaf 1 januari 2021 van kracht is. De planning is om voor 1 juli afspraken te maken over de visgronden. Voor Nederlandse vissers is dat van groot belang, omdat die immers veel in Britse wateren vissen. Daarna moet in een paar maanden een handelsakkoord worden gesloten.

Dat wordt een race tegen de klok. Lukt dat niet, dan is er aan het eind van het jaar alsnog sprake van een harde Brexit. In beide gevallen wordt handeldrijven, vissen, controle aan de grens en werken in het buitenland volgend jaar anders.

Net binnen