Premium

Onderweg: Leo en Lien gaan van de zomer met de motorboot naar het Russische Sint-Petersburg

Onderweg: Leo en Lien gaan van de zomer met de motorboot naar het Russische Sint-Petersburg
Leo Roodhof.
© foto kees de boer

Leo Roodhof en zijn vrouw Lien hebben drie dagen vakantie in Wijk aan Zee en nemen even een kijkje aan de Kop van de Haven. Vanwege de harde wind blijven ze in de auto zitten.

,,We zijn gek op het water en de schepen”, zegt hij, terwijl hij wijst op een viskotter die de haven binnenvaart.

De liefde voor het maritieme heeft zich bij deze toerist uit Friesland ook vertaald in de aanschaf van een eigen vaartuig: een ’Nelson 34’, een omgebouwde oude loodsboot van twaalf meter, met maar liefst 660 paardenkrachten in de machinekamer.

Leo vertelt dat de boot in de Amsterdamse Sixhaven ligt en dat hij en zijn vrouw vandaaruit ook regelmatig met de Nelson bij IJmuiden het zeegat uitgaan. Voor een tocht over de Noordzee naar Zeeland bijvoorbeeld.

,,Toen we de vorige keer naar Zeeland voeren, hebben we vooraf onze zoon, die bij een bedrijf op de Tweede Maasvlakte werkt, ingeseind. Hadden we verteld dat we hem op niet al te grote afstand zouden passeren. We hebben toen elkaar nog gegroet door met de verlichting te knipperen. Hartstikke leuk was dat.”

Voor de komende zomer heeft Leo een bijzonder reisdoel bepaald: een tocht met de motorboot naar het Russische Sint-Petersburg.

,,Het lijkt me een prachtige stad”, zegt hij. ,,We gaan ook zeker een kijkje nemen in de Hermitage, want die schijnt prachtig te zijn.”

,,Mijn vrouw wilde eerst niet mee”, gaat hij verder. ,,Ze vindt zo’n lange tocht over het open water te riskant. Maar we hebben nu gekozen voor een route die grotendeels binnendoor gaat, in elk geval het eerste deel naar Berlijn. Daarna ook stukken over de Oostzee en de Finse Golf, maar niet te ver uit de kust. De boot is heel snel. Als het slecht weer wordt, gaan we rap een haven opzoeken.”