Premium

Tweeling ’bakt vissticks’ in speeltuin De Veilige Haven in IJmuiden: ’Kapitein Iglo!’

Tweeling ’bakt vissticks’ in speeltuin De Veilige Haven in IJmuiden: ’Kapitein Iglo!’
Bezoekertjes Milano (links) en Danley vermaken zich prima in de speeltuin.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

De tweeling Danley en Milano (4) vermaakt zich prima op de piratenboot. Terwijl Milano aan het stuurrad draait, klimt zijn broertje naar het hoogste punt van de boot. ,,Kaptein Iglo!”, roept hij richting andere kinderen op het speelschip. ,,Ik ga vissticks bakken.”

Het is inmiddels een traditie geworden: aan het begin van de voorjaarsvakantie opent speeltuin Veilige Haven in IJmuiden haar deuren. Zaterdag is het meteen na de opening om 13 uur al druk met jonge liefhebbers van de speeltuin. Snel kijken of er nog nieuwe dingen zijn bijgekomen.

De afgelopen weken en maanden is er door vrijwilligers hard gewerkt. Alles werd nog een keer goed nagekeken op de veiligheid en alle toestellen kregen een poetsdoek of een kwast met verf over zich heen.

Gezinskaart

,,Ik vind deze speeltuin een ideale gelegenheid om met je kinderen naartoe te gaan”, zegt moeder van de tweeling, Stephanie van Zuilekom. ,,Wij hebben een gezinskaart voor dertig euro, daarmee kun je het hele seizoen terecht. We komen hier ook heel vaak, omdat de jongens het prachtig vinden. En je komt veel bekenden tegen, dat is ook leuk. Soms spreek ik hier in de zomer met mijn vriendinnen af.”

Ze wijst op haar spelende kinderen: ,,Ik moet alleen wel op die boeffies letten, want vorig jaar waren ze over dat drie meter hoge hek geklommen, en het zwembad hiernaast ingesprongen.”

Ze lacht: ,,Dat was niet helemaal de bedoeling.”

Ondertussen roetsjt iets verderop de vijfjarige Mia blij in haar handen klappend van de hoge glijbaan. ,,Dit is de allerleukste glijbaan van de speeltuin’’, zegt ze enthousiast.

Waarom? ,,Gewoon, omdat ’ie zo snel gaat.”

Voor de zesjarige Frederique is de schommel met vier zitjes favoriet, zegt ze. ,,Omdat je daar heel hoog mee kunt en ook lekker mee kunt hobbelen.”

De speeltuin is voor sommige mensen ook een trip down memory lane: ,,Ik kwam hier vroeger ook al met mijn zoon”, zegt Marianne Knotter. ,,En nu met mijn kleinkinderen. Ik ben nu dus een beetje nostalgie aan het opsnuiven. De sfeer is nog altijd fantastisch, vind ik. Ik hoop dat hij blijft bestaan, want deze speeltuin heeft een belangrijke functie in IJmuiden.”

Openingstijden voorjaarsvakantie: maandag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur. Zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Buiten de vakantie: woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.