Premium

Juridische strijd om ’dure sportvelden’ bij Schiphol

Juridische strijd om ’dure sportvelden’ bij Schiphol
Sportcomplex De Veldpost ongeveer twee jaar geleden.
© Archieffoto Bart Boele
Badhoevedorp / Den Haag

Grondeigenaar en ontwikkelaar Kennemerland Beheer BV stelt alles in het werk om te voorkomen dat de gemeente Haarlemmermeer al zijn gronden in sportgebied De Veldpost gaat onteigenen.

Die onteigeningsprocedure van elf hectare Veldpostgrond tussen de Schipholweg en de A9 komt op losse schroeven te staan, als de Raad van State een streep haalt door het bestemmingsplan voor De Veldpost. Om die reden stapte Kennemerland maandag naar de Raad van State met het verzoek om de Veldpostplannen in de prullenmand te deponeren.

Want zonder geldig bestemmingsplan is er geen grond voor onteigening. De gemeente Haarlemmermeer wil de gronden onteigenen, omdat ze het ontwikkelen en beheer van sportvelden een algemeen belang vindt. Dat wil de gemeente per se niet in handen van een commerciële projectontwikkelaar geven. Bovendien beschouwt de gemeente het beheer van sportvelden niet erg lucratief en winstgevend. Sterker nog, vaak moet er geld bij omdat lokale sportclubs meestal niet zo winstgevend zijn. En dat vindt Haarlemmermeer bij uitstek een taak voor de gemeente.

Kennemerland is het daar volstrekt mee oneens en betoogde maandag tijdens de rechtszaak in Den Haag dat de ontwikkelaar heel goed in staat is de sportvelden aan te leggen en te beheren. Desnoods wil Kennemerland het gebied tegen een heel schappelijke prijs aan de gemeente en sportclubs verhuren, zolang ze maar eigenaar blijft.

Want een eerder aankoopbod van de gemeente vond de ontwikkelaar veel te laag. Daarom loopt er nu een onteigeningsprocedure. De gronden liggen immers op de drempel van Schiphol, oftewel in de ‘Gouden Driehoek’ van Nederland.

Met plannen voor een tweede luchthaventerminal bij de A9 en het doortrekken van de Noord-Zuidlijn ziet Kennemerland het goud al glinsteren. Gezien vanuit de ontwikkelaar is de verkoop van deze waardevolle grond dicht bij een mogelijke tweede terminal waanzin, als de gemeente alleen ’lage sportveldprijzen’ voor de grond wil betalen. De raadsman van de gemeente vatte de essentie van de rechtszaak zo samen,’tja, iedereen zit te wachten op die tweede terminal. Want dan vaart het schip met goud binnen.’

De uitspraak is over enkele weken.