Premium

Verdachten (15 en 16) van dodelijke steekpartij Hoofddorp snel berecht; één jaar jeugddetentie en PIJ-maatregel maximale straf

Verdachten (15 en 16) van dodelijke steekpartij Hoofddorp snel berecht; één jaar jeugddetentie en PIJ-maatregel maximale straf
Een paar dagen na de steekpartij, waarbij een 64-jarige Hoofddorper omkwam, werd een ’tocht van licht’ gehouden. Bij de plek des onheils ontstond een bloemenzee.
© Archieffoto ANP
Haarlem / Hoofddorp

De twee jonge Hoofddorpers (15 en 16) die worden verdacht van het doodsteken van een 64-jarige plaatsgenoot, worden op 1 juli berecht. Het onderzoek naar het fatale incident, op 16 december bij een pinautomaat bij winkelcentrum Toolenburg, is bijna afgerond, meldt een woordvoerster van het openbaar ministerie.

De tieners blijven tot de inhoudelijke behandeling van de zaak in voorarrest. Dat is ook het enige dat de Haarlemse rechtbank openbaar maakt na de pro-formazitting van donderdagmiddag. Die zitting vond vanwege de jonge leeftijd van de verdachten achter gesloten deuren plaats. De Hoofddorpers worden vervolgd volgens het jeugdstrafrecht.

De twee tieners worden ervan verdacht het 64-jarige slachtoffer op 16 december meerdere keren te hebben gestoken, in rug, romp en borst. Ook luidt de verdenking dat ze de man hebben geschopt en geslagen, zo blijkt uit de zittingslijst. Door het geweld overleed de man ter plekke. Het slachtoffer werd beroofd van onder meer portemonnee, pinpas en honderd euro, is ook op de lijst te lezen. Over de precieze verdenking of de stand van zaken doet het OM verder geen mededelingen, omdat minderjarigen in het strafrecht extra worden beschermd.

Ook de advocaten van de twee jongens willen niks zeggen tegen de krant. ,,In het belang van mijn cliënt en uit respect voor de nabestaanden’’, aldus Barbara de Groot, die de jongste verdachte bijstaat.

Minderjarigen

Professor Peter van der Laan, interim-directeur van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), heeft als onderzoeksgebieden onder meer jeugdstrafrecht en moord en doodslag door minderjarigen. Hij houdt al sinds begin jaren negentig bij hoeveel jongeren, jongens en meisjes onder 18 jaar, veroordeeld worden voor een levensdelict. De trend is dat het aantal in de loop der jaren gelijk blijft. Per jaar gaat het gemiddeld om zeven of acht gevallen. Dat was een kleine dertig jaar geleden zo en is nu nog steeds zo. ,,Het is betrekkelijk stabiel.’’

Onder de jongeren zijn vooral 16- en 17-jarige jongens verantwoordelijk voor moord en doodslag, vertelt hij. In dat opzicht zijn de Hoofddorpers, die nog maar 15 jaar waren tijdens het feit waarvan ze worden verdacht, relatief jong.

Maximale straf

De maximale straf in dit soort zaken is één jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel. Dat laatste staat voor Plaatsing in een Instelling voor Jeugdigen en wordt ook wel jeugd-tbs genoemd. Daarbij wordt de jongere intensief behandeld en begeleid. De PIJ-maatregel duurt maximaal drie jaar met eventueel twee verlengingen van telkens twee jaar. In uitzonderlijke gevallen kan daarop sinds ongeveer vijf jaar nog tbs volgen, maar Van der Laan heeft nog niet gehoord dat dit is gebeurd.

De onderzoeker benadrukt dat hij ’geen glazen bol’ heeft, maar vertelt dat ongeveer twee derde van de jongeren die worden veroordeeld voor een levensdelict één jaar jeugddetentie en de PIJ-maatregel krijgt opgelegd. Bij jeugdstrafrecht staan pedagogische doelstellingen, zoals heropvoeding, voorop, legt Van der Laan uit. Meestal begint behandeling al tijdens de jeugddetentie. Als tot detentie veroordeelde jongeren ook de PIJ-maatregel opgelegd hebben gekregen, blijven ze na het uitzitten van hun vrijheidsstraf in dezelfde Justitiële Jeugdinrichting, vertelt Van der Laan.