Premium

Ryan Babel vindt dat hij meer had moeten brengen bij Ajax: ’Opeens weer tien keer niks’

Ryan Babel vindt dat hij meer had moeten brengen bij Ajax: ’Opeens weer tien keer niks’
Ryan Babel.
© AP
Amsterdam

Ryan Babel (33) kwam afgelopen winter naar Ajax om kampioen te worden en zich definitief in de EK-selectie van Ronald Koeman te spelen. De coronacrisis doorkruiste de plannen van de aanvaller, die de competitie zag worden geschrapt en een jaar moet wachten op het uitgestelde EK.

Hoe kijk je terug op je verhuur?

„Uiteindelijk is het niet geworden wat ik had gehoopt en verwacht. Ik ben zelfkritisch en had meer kunnen brengen.”

Dus de supporters hebben niet de échte Ryan Babel gezien?

„Dat klopt en het is jammer dat dit beeld nu blijft hangen. Je bent in het voetbal nu eenmaal net zo goed als je laatste wedstrijd, dus ben ik nu opeens weer ’tien keer niks’. Dat is zonde, omdat ik het gevoel én er het vertrouwen in had dat ik het verkeerde beeld in de laatste wedstrijden nog had kunnen rechtzetten. Maar het is zoals het is. En bij Galatasaray moet ik dan maar tonen wat ik waard ben. Het kan ook zo weer omslaan.”

Waar lag het aan dat je onder je niveau bleef?

„Ik denk dat het niet heeft meegeholpen dat ik bij een selectie kwam met veel geblesseerden en die niet meer zijn niveau haalde van de eerste seizoenshelft. Ik denk dat dit ook invloed heeft gehad op mijn spel. Net als het feit dat ik links, rechts en in de spits heb gestaan. Ik had na Heerenveen-uit (1-3, red.) het gevoel dat er nog mooie dingen konden gebeuren.”

Welke voldoening geeft het dat je ploeggenoten en jij Ajax toch hebben afgeleverd in de Champions League?

„Het zou voor Ajax een drama zijn geweest als dat niet was gelukt. AZ hijgde in onze nek, maar gelukkig hebben we onze achtervolger nipt van ons af kunnen houden. Dat waren we ook verplicht aan de club.”

Hoe ziet jouw voetbaltoekomst eruit?

„Ik sta nog twee jaar onder contract bij Galatasaray, dus keer ik terug. En ik moet vol aan de bak om EK-vorm te tonen. Dat toernooi halen, moet mogelijk zijn en daar ga ik alles voor uit de kast halen. Na die eindronde in de zomer van 2021 zal ik nog één seizoen voor Gala spelen. Daarna beslis ik of ik stop met voetballen.”

Wanneer keer je terug naar Istanboel?

„Dat is door de coronacrisis nog onzeker. Als Turkije na 1 juli nog steeds platligt, hoop ik bij Ajax te mogen blijven trainen. Ik wil fit blijven, want dat gaat helaas niet meer vanzelf. Daarom train ik extra voor mezelf, laat ik me vaak behandelen door mijn fysiotherapeut en ben ik elke dag bezig met gezonde voeding.”

Op welke wijze houd je contact met je gezin dat in Turkije in lockdown zit en hoe lastig is het om nu niet bij ze te kunnen zijn?

„Ik denk dat iedereen in deze moeilijke tijd graag bij zijn kinderen is. Dus dat dit nu niet kan, valt me zwaar. Gelukkig hebben mijn zoons van negen en (de tweeling van vijf) school als afleiding. Na de les FaceTime ik een half uur tot een uur met ze. Dat zijn waardevolle momenten.”

Net binnen