Premium

Boer Tom verbrandde alle 1808 brieven die hij kreeg

Boer Tom verbrandde alle 1808 brieven die hij kreeg
© Foto Erna Faust
Nieuwe Niedorp

Hij heeft ze verbrand. Alle 1808 brieven die Tom Groot kreeg van geïnteresseerde ’Boer zoekt vrouw’-kijkers gingen in rook op. Net als hun illusies. Meedoen aan het tv-programma was een ijkpunt in zijn bestaan, vertelt ’Boer Tom’ in deze aflevering van ’Levenslijn’. „Het was helemaal niet mijn plan om bekend te worden. Maar nu ik het tóch ben, zie ik het als kans.” Deze week verscheen zijn boek ’Tuinieren met Tom’.

Eerst even met ’Boer Tom’ naar zijn bollenschuur. Kijk, zegt hij, wijzend. Daar, achter een tractor, staat een rij pallets met stapels dozen. Stuk voor stuk vol boeken. Zíjn boeken, klaar voor de verkoop. Met een glimlach: „In de zomer moeten de bollen hier weer staan. Dan is het wel handig als die boeken hun bestemming hebben gevonden.”

Op naar de keuken, met uitzicht op zijn bloeiende tulpenvelden. Daar ligt een exemplaar van ’Tuinieren met Tom’ op tafel. Inspiratie voor amateur-hoveniers, met tips voor ieder seizoen. De meeste foto’s zijn gemaakt in en rond zijn eigen huis, een sfeervol juweeltje in het polderland. Ter geruststelling: „Je hoeft écht geen grote tuin te hebben om van groen te genieten. In een klein stadstuintje of op een balkon, kom je ook een heel eind.”

Sinds hij de vaste hovenier is bij ’Eigen huis en tuin’ weet hij als geen ander hoe je dorre, kale plekken tot groene oases kunt omtoveren. „Ik baal ervan dat het programma nu zo maar stopt.” Daarover straks meer, in deze aflevering van ’Levenslijn’.

1982 Melkprijzen

Geboren en getogen in de polder bij Nieuwe Niedorp. Hij is de tweede zoon in een gezin met drie jongens en een meisje. Zijn ouders runnen een veehouderij met varkens, schapen en 130 melkkoeien. Daarnaast verbouwen ze vijf hectare kool.

„Mijn ouders hebben knetterhard gewerkt. Ook op zaterdag en zondag. Toch heb ik ze nooit horen klagen. Sommige boeren mopperen vaak over het weer of over de melkprijzen, maar mijn vader had altijd een goed humeur. Mijn moeder deed het werk thuis. Ook hielp ze met het voeren van de dieren en zorgde voor de lammetjes.”

„We woonden in de boerderij waar mijn vader was opgegroeid. Die staat in de polder, maar we waren vrijwel elke dag in het dorp. Niet alleen voor school, maar ook om te voetballen, te tennissen en voor de kermis, want we zijn echte dorpsmensen. De jongens met wie ik op de lagere school omging, zijn nog altijd mijn vrienden.”

1994 Geld gespaard

Naar de ’groene’ school in Schagen. Daarna naar het MBO voor agrarisch onderwijs in Hoorn. Intussen stimuleerde zijn vader hem om te ondernemen. „Als ik wat geld gespaard had met zaterdagwerk, zei pap dat ik het niet op de bank moest zetten, want dat leverde niks op. Ik kon er beter schapen van kopen. Dus toen mijn broers en ik veertien, vijftien waren hadden we al een stel fok-rammen.”

„Thuis hielp ik mijn vader vaak met het vee, maar langzamerhand merkte ik dat ik het bollenvak leuker vond. Die liefde groeide omdat ik na school en in het weekend vaak meehielp bij tulpenkwekers in de buurt.”

Boer Tom verbrandde alle 1808 brieven die hij kreeg
© Foto Erna Faust

2000 Avontuur

Voor een stage werkt hij een maand bij een tulpenboerderij en een boomkwekerij in Canada. „Met een klasgenoot maakte ik na de stageperiode een rondreis door Canada en Amerika. We hadden net ons rijbewijs en kochten een oude Amerikaanse slee. Daarmee reden we in drie weken tijd elfduizend kilometer. Het was één groot avontuur.”

2001 Buurman

Na school begint hij zijn eigen bollenbedrijf. „Mijn eerste tulpensoorten had ik al. Die heb ik verdiend door bij het bollenbedrijf van een buurman te werken. Op mijn zeventiende had ik in één zomer 2500 gulden verdiend. Toen zei ik tegen mijn baas dat ik liever bollen van hem wilde, in plaats van geld. Zo ben ik begonnen.”

2007 Koeien

„Later kocht ik land van mijn vader. Waar eerst zijn koeien liepen te grazen, staan nu mijn tulpen te bloeien. Ik heb er altijd van gedroomd om hier mijn eigen bollenschuur en huis te bouwen. Daarom was ik zielsgelukkig toen ik hier voor mezelf kon beginnen in een nieuwe schuur. Ondertussen heb ik nog altijd uitzicht op de koeien van de buren. Hoe dicht kun je bij jezelf blijven als boerenzoon?”

2011 Uit elkaar

Zijn ouders gaan uit elkaar. „Mijn moeder belde me toen ik op de Afsluitdijk reed. Ze zei: zaterdagmiddag willen je vader en ik wat vertellen. Toen wist ik al wat er aan de hand was. Ik heb er vreselijk om gehuild, terwijl ik het had zien aankomen. Door het harde werken en alle drukte waren ze uit elkaar gegroeid. Het is pijnlijk als twee mensen van wie je zo veel houdt, niet samen verder willen. Ik was 29 toen het gebeurde en woonde nog thuis. Ik zie nóg voor me hoe mijn moeder daarna achteruit met haar auto het pad afreed. Zo diep zit het.”

„Inmiddels zijn we er allemaal aan gewend. Het is goed geweest, weet ik nu. Mijn ouders vonden allebei een nieuwe partner. Ze zijn gelukkiger dan voorheen.”

Heb je ervan geleerd? „Ik zeg altijd dat ik niet zo hard wil werken als mijn ouders, omdat dat ten koste kan gaan van je relatie. Maar ik betrap mezelf erop dat ik ook wel héél vaak in de weer ben. Altijd bezig. Als je een eigen bedrijf aan huis hebt dat je wilt opbouwen, gaat daar gewoon veel tijd en energie in zitten. Ik heb altijd ideeën en plannen.”

2014 Yvon Jaspers

Vriendinnen uit het dorp geven hem op voor het tv-programma ’Boer zoekt vrouw’. Bij de omroep komen 1808 brieven binnen van vrouwen die het wel zien zitten met Tom.

„Een recordaantal”, meldt presentatrice Yvon Jaspers opgetogen. „Daar zitten de honderd brieven van meiden die rechtstreeks naar mijn huisadres schreven nog niet eens bij”, zegt Tom nu. „En die vijf vrouwen die ongevraagd bij me langs kwamen, ook niet. Sommigen waren compleet gestoord. Heel bizar.”

Hij bekijkt de eerste aflevering niet alleen. „Ik had die avond 120 man uitgenodigd bij me in de schuur. En heel veel bier geregeld.” Glunderend: „We hebben enorm gelachen.”

De uitzendingen trekken gemiddeld 3,8 miljoen kijkers. Boer Tom is het gesprek van de dag. Even lijkt het wat te worden tussen hem en blondine Rimke, maar voor de laatste aflevering op tv komt, is het al uit.

2015 Finale

Drie dagen na de finale van ’Boer zoekt vrouw’ komt hij bij de Paasveetentoonstelling in Schagen onderwijzeres Marieke Ploeger tegen.

„Ik was daar met een vriend die met haar op school had gezeten. We maakten een praatje. Ik vond haar meteen leuk, maar we hebben geen nummers uitgewisseld. De volgende dag heb ik thuis op internet naar haar gezocht, maar ik kon niks over haar vinden. Ook mijn vriend wist verder niks van haar. Prompt kwamen we elkaar een paar weken later op Koningsdag in Alkmaar weer tegen. Toen heb ik er meteen werk van gemaakt. Niet lang daarna kwam ze bij me wonen, in het appartement in mijn nieuwe schuur.”

2015 Hovenier

Hij begint als hovenier bij het RTL4-klusprogramma ’Eigen huis en tuin’. Veertig weken per jaar, gaat hij ongeveer drie dagen per week het land in voor de opnamen.

„Ze vroegen me vanwege mijn bekendheid door ’Boer zoekt vrouw’, maar ook omdat ik handig ben met tuinieren en daar wel ideeën over heb. In het begin was het heel erg wennen. Dat presenteren vond ik eng. Daar kwam bij dat ik toen enorm last had van mijn rug, dus ik zat mezelf in de weg. Die eerste afleveringen moet je daarom niet terugkijken, want daar ben ik echt niet trots op. Ze schreven de teksten voor me, maar gelukkig mocht ik die verhaaltjes in mijn eigen woorden vertellen, anders zou het niet echt lijken. Hoe langer ik het doe, hoe makkelijker het gaat.”

Tussen de bedrijven door begeleidt hij de bouw van hun nieuwe huis. Dat is klaar als hun zoon Moos in 2019 wordt geboren. Kort daarna begint hij als columnist voor Vrij: op een vaste pagina voorziet hij de lezer van tuintips.

Boer Tom verbrandde alle 1808 brieven die hij kreeg
© Foto Erna Faust

2020 Boek

Het programma ’Eigen huis en tuin’ stopt. „Ik vind het heel jammer, want ik deed het graag en we werkten met een leuke, vaste ploeg mensen. Sommigen huilden toen RTL het naar buiten bracht. Dat einde is ook een beetje vreemd gegaan, allemaal. Op een avond kreeg ik een telefoontje dat het voorbij was en dat was het dan. Daarna heb ik niks meer gehoord. Dus waarom het stopt, weet ik ook niet precies. Raar, toch?”

Opeens heeft hij dus een paar dagen per week over. Maar die zijn gauw gevuld, vertelt hij. „In de bollen is de komende tijd genoeg te doen. En nu heb ik mijn handen vol aan de promotie van mijn boek. Maar we hopen natuurlijk dat het programma in een andere vorm kan terugkomen.”

2030 Broertje

Wat doe je over een jaar of tien? „We hopen dat Moos nog een broertje of zusje krijgt. Of meer. Ik weet zeker dat ik hier dan nog woon. En ik hoop dat ik tegen die tijd ook anderen nog enthousiast kan maken over het buitenleven en de natuur. Misschien in een volgend boek, misschien op tv.”