Landelijk telefoonnummer voor coronatest: direct naar GGD, zonder tussenkomst huisarts

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.
© ANP
DEN HAAG

Wanneer straks iedereen met coronaklachten zich kan laten testen, kan dit direct bij de lokale GGD. De persoon met klachten hoeft niet meer langs de huisarts. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer, kondigde zorgminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond aan.

Volgende maand moet er genoeg testcapaciteit zijn om dit te regelen. ,,We liggen op schema om iedereen op 1 juni te kunnen testen.” De minister gaat uit van 30.000 testen per dag, maar dat hangt af van het aantal mensen met klachten.

Mensen die nu al getest kunnen worden als ze klachten hebben, zoals zorgmedewerkers, hoeven ook niet meer eerst 24 uur te wachten, maar kunnen dat direct laten doen. Het is ook de bedoeling dat de GGD binnen een dag de uitslag van een test kan melden, zei De Jonge.

Een snelle uitslag is belangrijk, omdat des te eerder kan worden begonnen met een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de mensen opgespoord en benaderd met wie een positief geteste persoon de periode ervoor contact heeft gehad.

Volgens de minister mogen mensen zich vaker testen, maar wel alleen als ze klachten hebben. Maar "na een keer gaat de lol er wel van af, het is niet helemaal pijnloos".

Om de GGD'en deze onderzoeken te kunnen laten doen, zijn er veel mensen nodig. Dat is volgens de minister een grote klus en daarom worden er afspraken gemaakt met landelijke callcenters en worden veel mensen geworven. Ook zijn er veel mensen nodig om alle testen af te nemen en te onderzoeken. Het is belangrijk dat het aantal mensen en teams kan worden opgeschaald als het nodig is, aldus De Jonge.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Afstand in horeca

Huisgenoten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden, behalve gezinnen.

Rutte kondigde na het beraad enkele wijzigingen aan van de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen. Openbare gelegenheden mogen bijvoorbeeld dertig gasten ontvangen, terwijl het kabinet eerst nog sprak van dertig mensen binnen, dus inclusief personeel. Dat is "lastig" te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.

Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni hun deuren weer openen. Er is in het kabinet ook "lang gesproken" over de mogelijkheid om de horeca een lang pinksterweekend te gunnen, maar na advies van de burgemeesters is besloten vast te houden aan 1 juni vanwege de verwachte drukte en handhaafbaarheid. Het is een "grote en spannende stap".

Ook culturele instellingen zoals musea, concertzalen en theaters kunnen op deze dag weer gasten ontvangen. Het gaat om maximaal dertig bezoekers die van tevoren moeten reserveren. Muziekscholen kunnen weer aan de slag. Dertig mensen in het gebouw is het maximum.

Scholen open

Op 8 juni gaan de basisscholen en de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open.

De basisscholen gingen op 11 mei weer open. Sindsdien mogen de 1,4 miljoen leerlingen weer de helft van de schoolweek naar het primair onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in deze leeftijd een geringe rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus.

Met de opening van de bso stopt ook de regeling dat de eigen bijdrage wordt vergoed door de overheid, zei Rutte. Er blijft verder tot 1 juli noodopvang beschikbaar voor mensen die in de zorg werken en dus 's avonds, 's nachts en in het weekend moeten werken.

Vanaf 2 juni gaat ook de middelbare school weer open. Maar niet alle leerlingen kunnen tegelijk op school zijn omdat 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Rutte zei verder dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. "Niet alleen een mentoruurtje."

Ook het voortgezet speciaal onderwijs gaat op 2 juni weer open voor alle leerlingen. En op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hbo en universiteiten weer beperkt beginnen met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten.

De premier benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij. Bij het mbo, hbo en universiteiten wordt zo geroosterd dat er buiten de spits toetsen zijn.

Bezoek verpleeghuizen

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die "er klaar voor is en voorbereid is", kan de deuren beperkt openzetten voor bezoek, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge.

Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer "een vorm van" bezoek kunnen ontvangen. Dat alles geldt ook voor gehandicapteninstellingen.

De dagbesteding voor ouderen komt vanaf 1 juni ook weer op gang. Al moet die soms mogelijk wel wat worden aangepast. Ouderen die thuis wonen en geen klachten hebben, kunnen vanaf 25 mei weer gasten ontvangen, mits die ook klachtenvrij zijn.

Bij wijze van proef mochten 26 verpleeghuizen afgelopen week alweer voorzichtig bezoek toelaten. Nu het coronavirus ook in de verpleeghuizen wat beteugeld lijkt, kunnen andere instellingen volgen, zegt De Jonge. "We kunnen weer meer ruimte bieden." Maar: "stap voor stap en verantwoord".

Geen mondkapje: boete

Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram, maakte premier Mark Rutte bekend.

De handhaving van de mondkapjesplicht wordt hoofdzakelijk overgelaten aan het personeel van de vervoerbedrijven. Er staat straks niemand te controleren bij de deur, zegt Rutte. "Maar wie geen mondkapje op heeft loopt wel het risico dat er iemand langskomt."

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren. Omdat dat in de trein, bus of tram vaak niet kan, wordt een mondkapje daar wel verplicht gesteld.

Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de reizigerscapaciteit. Het is dan nog steeds belangrijk volgens de minister-president dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.
© ANP

Meedenken

Rutte roept Nederlanders op te komen met ideeën over deanderhalvemetersamenleving. Hij riep ook kinderen op mee te denken.

Premier Mark Rutte richtte zich tijdens zijn coronapersconferentie direct tot jonge Nederlanders, die hij een "groot compliment" gaf.

"Het is ook echt aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen", zei de minister-president in een bijzondere boodschap aan kinderen. "Daardoor kan er langzaam maar zeker meer."

Maar de komende tijd zal erg onzeker zijn, omdat er bijvoorbeeld nog geen vaccin is tegen het coronavirus. "Mijn collega's en ik vinden het belangrijk dat jullie daarover meedenken", zei Rutte. "Jullie creativiteit is heel nodig." Kinderen moeten met ideeën komen, kritiek leveren en er "op clubs en in buurthuizen" over praten.

"Ga het gesprek aan met de volwassenen van de toekomst", riep Rutte volwassenen op. Vooral ouders, jongerenmedewerkers en politici moeten dat doen.

Eerste onderzoeken geven aan dat kinderen het coronavirus veel minder verspreiden dan volwassenen. Daarom staan kinderen vooraan bij de versoepelingen. Terwijl volwassenen voorlopig nog even thuis werken, gaan kinderen al naar school en mogen ze buiten sporten.

Verantwoord

Het kabinet vindt het verantwoord om coronamaatregelendeze te versoepelen, zei premier Mark Rutte. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomt, sterk is gedaald.

Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is "dat iedereen snapt dat het nog belangrijker wordt dat we ons allemaal aan de regels blijven houden".

Hij waarschuwt dat het virus kan ‘oplieren’ als we dat niet doen.

"We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven", aldus de premier. "Daarom blijven we thuis bij verkoudheid. Bij benauwdheid of koorts doen huisgenoten dat ook. We werken thuis. Houd afstand. We wassen onze handen stuk, hoesten en niezen in onze elleboog, gebruiken zakdoekjes. Zo blijft het aantal besmettingen zo laag mogelijk ook als we weer van het slot gaan."

Volgens de premier is het niet vreemd dat mensen en beroepsgroepen kritisch zijn over de routekaart en de verschillen in de heropening van zaken. Maar daarbij heeft het kabinet ook oog voor het grotere geheel.

"Elke versoepeling betekent meer drukte op straat, in het openbaar vervoer, en meer mensen bij elkaar. Daarom kan niet alles tegelijk open. Geen waardeoordeel, wel een risico-afweging. Als we te snel gaan, dan is een tweede lockdown veel slechter voor onze economie. Voorzichtigheid en economisch belang liggen in elkaars verlengde' zei Rutte.