Premium

Expats hechten aan dubbel paspoort

Expats hechten aan dubbel paspoort
Eelco Keij: ,,Welk probleem los je op als je het Nederlanderschap afneemt?’’
© eigen foto

Nederlandse consulaten en ambassades zijn door de corona-uitbraak dicht. Hoe verleng je dan als emigrant je Nederlandse paspoort? „Want als je een dag te laat bent, dan kun je je Nederlanderschap al kwijtraken”, zegt Eelco Keij.

Hij is tien jaar bezig met het behartigen van de belangen van de circa een miljoen Nederlanders die in het buitenland wonen. Ruim anderhalf jaar terug verhuisde hij met zijn Amerikaanse vrouw en gezin naar New York. Vlak daarna richtte hij met andere expats de Stichting Nederlanders Buiten Nederland op, de SNBN. De belangenclub, die de politici in Den Haag er van wil overtuigen dat er nog wel wat kan verbeteren voor de expats, bestaat inmiddels een jaar. Ze hebben vele duizenden belangstellenden en zijn op alle continenten vertegenwoordigd.

Naïef

Extra druk door de coronacrisis is het niet. „Daar zijn we ook niet echt voor, maar we hebben de signalen die we kregen over repatriëring of zorg doorgespeeld. Zo’n crisis maakt ook duidelijk dat je niet te licht over een emigratie moet denken. Het is niet altijd zonneschijn. Je gaat er vaak vanuit dat je altijd wel terug kunt keren naar Nederland, maar als de grenzen zoals nu dichtgaan, dan zit je vast. Daar moet je wel over nadenken als je emigratieplannen hebt. Soms denken mensen daar wel wat te naïef over.”

Hij noemt het voorbeeld van het verlengen van paspoorten, dat momenteel door de dichte ambassades lastig is. „Anticipeer daar op. Een paspoort is tien jaar geldig. Waarom wachten met verlengen tot het laatste moment? Doe het na negen jaar, dan weet je zeker dat je op tijd bent.”

„Met Oostenrijk is Nederland het enige land in Europa dat - op enkele uitzonderingen na - een tweede nationaliteit verbiedt. Maar wat is er op tegen? Als je een baan krijgt of een huis wilt kopen, dan moet je in bepaalde landen de nationaliteit van je tweede thuisland bezitten. Anderzijds wil je ook het Nederlanderschap niet kwijt, vanwege de (familie)banden die er zijn en de wens om mogelijk terug te keren naar Nederland. „Vertel mij wat voor Nederland de voordelen zijn van het kwijtraken van het Nederlanderschap. Je hebt geen voordeel van een dubbel paspoort: sterker nog: de aow wordt verminderd met het aantal jaren dat je niet in Nederland woont.”

De dubbele nationaliteit is een groot probleem. Webseminars trokken vorige week bijna tweeduizend belangstellenden.

Keij zegt dat de discussie rond de Nederlanders in het buitenland vaak vermengd wordt met die van buitenlanders in Nederland, terwijl dat een hele andere discussie is. „In die discussie speelt het omgekeerde. Van een kleine twintig landen, waaronder Marokko, kun je je nationaliteit niet kwijtraken, terwijl er ook mensen zijn die dat juist wel willen.”

Uit de binnengekomen mails merkt Keij ook dat er verhoogde belangstelling is voor remigratie. „We zijn heel benieuwd of er door het coronavirus een versnelde terugkeer op gang komt. We overwegen een enquête houden, zodat we daar op in kunnen spelen.”

Verkiezingen

De ruim miljoen Nederlanders in het buitenland zijn niet allemaal stemgerechtigd, maar vertegenwoordigen in potentie vier tot zes kamerzetels. De SNBN werkt er daarom hard aan om hun stemmen letterlijk mee te laten tellen. Bij de laatste verkiezingen in 2017 voor de Tweede Kamer ging dat niet altijd goed. Stempassen werden niet tijd bezorgd of stemmen kwamen te laat binnen om meegeteld te kunnen worden in de uitslag. Keij zegt dat de club zich nu al hard maakt om politieke partijen zover te krijgen dat ze deze kwestie in hun verkiezingsprogramma opnemen. „Na 2017 zei de minister wel toe dat er een aanpassing van de wet zou komen, maar dat is blijven liggen. Zo gaat het vaker. Ten tijde van de verkiezingen speelt het op en daarna zakt het weer weg.” Er is nu een noodwet in de maak om enigszins aan de wensen van de expats tegemoet te komen.

Volmachten

Om een herhaling van 2017 te voorkomen start de SNBN een volmachtactie. „Machtig je broer, vader of vriend om voor jou te stemmen. Dat kun je al weken voor een verkiezing regelen. Je voorkomt er een aantal keren postverkeer mee en je kunt tot het laatste moment je keuze nog wijzigen. Nu is dat onmogelijk, want als expats in de weken voor de verkiezingen moeten stemmen, moeten de campagnes vaak nog op gang komen.”

Bankrekeningen

Kamervragen zijn er - door toedoen van SNBN - gesteld over een andere kwestie, die van de bankrekeningen. „ABNAMRO heft eenzijdig bankrekeningen op van Nederlanders buiten de Europese Unie. In verband met aangescherpte terrorismeregelgeving. Maar andere banken doen het niet. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar regel in Thailand maar eens een plaatselijke rekening, waar je geld op gestort wordt. Veel gedoe en bovendien zijn er kosten aan verbonden, die van je inkomen afgaan. Expats zijn meestal hele gewone mensen met een normaal inkomen. Als je hierdoor inkomen kwijtraakt, is dat heel vervelend.”

Terugkijkend is Keij tevreden over wat er in het eerste jaar bereikt is. „Maar we hebben op tal van terreinen ook nog een lange weg te gaan.”