Premium

Aantal uitkeringen IJmond stijgt explosief door coronacrisis, vooral in de horeca en uitzendbranche is de werkloosheid groot

Aantal uitkeringen IJmond stijgt explosief door coronacrisis, vooral in de horeca en uitzendbranche is de werkloosheid groot
IJmond

De coronacrisis had vorige maand duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt in de regio IJmond. Met de regio Zuid-Kennemerland opgeteld steeg het aantal lopende uitkeringen met maar liefst 17,8 procent tot 6139 uitkeringen.

Het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Noord-Holland (naast IJmond/Zuid-Kennemerland zijn dat Noord-Holland Noord en Zaanstreek/Waterland) nam toe met 17,7 procent, een plus van 3236.

Daarmee is de toename in Noord-Holland groter dan landelijk, aldus uitkeringsverstrekker UWV in zijn rapportage. Vooral werknemers in de horeca en catering en mensen met een uitzendcontract kregen het, zoals verwacht, zwaar te verduren. Door de verschillende maatregelen in verband met corona nam de WW in deze branches het sterkst toe.

Voor de grote sectoren, met meer dan duizend uitkeringen, steeg het aantal nieuwe uitkeringen het sterkst in de zorg en welzijn. In deze sector was sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal nieuwe uitkeringen. Dit werd vooral veroorzaakt doordat mensen in ondersteunende functies, zoals receptionisten en cateringmedewerkers in de zorg, hun baan kwijtraakten omdat de reguliere zorg voor een groot deel stil is komen te liggen.

Daarnaast betrof het welzijnsfuncties, bijvoorbeeld in de kinderopvang, fysiotherapeuten en sportinstructeurs die ook tot deze sector worden gerekend. Ook in de detailhandel, de groothandel en de commerciële dienstverlening is het aantal nieuwe WW-uitkeringen vrijwel verdubbeld ten opzichte van maart van dit jaar. In de IJmond en Zuid-Kennemerland hebben 2285 bedrijven NOW aangevraagd, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.