Premium

Sluiting van pand in IJmuiden deels teruggedraaid na boze brief van eigenaar aan de gemeente: ’Ze voelen dat ze fout zitten’

Sluiting van pand in IJmuiden deels teruggedraaid na boze brief van eigenaar aan de gemeente: ’Ze voelen dat ze fout zitten’
IJmuiden

Toen burgemeester Dales donderdag 14 mei zijn pand aan de Kromhoutstraat in IJmuiden tijdelijk liet sluiten vanwege de daar aangetroffen hennepplanten en aanwezigheid van munitie, stuurde eigenaar Ben Vermeer de gemeente een boze brief.

Hij stelde dat hij de aangetroffen hennepplanten en munitie zelf bij de politie had gemeld, nadat hij getipt was dat er in het leegstaande pand was ingebroken. Die zienswijze werkte: burgemeester Dales heeft een aangepast besluit genomen, waardoor de sluitingsduur een maand wordt in plaats van zes maanden.

Lees ook: Eigenaar pand woedend na sluiting vanwege drugsgerelateerde activiteiten: ’Ik word gestraft voor zaken die zo’n nietsnut in mijn pand uitvreet’

„De reden voor het aangepaste besluit is dat de munitie in het pand niet door de politie in het pand is aangetroffen, maar door de eigenaar na de vondst zelf gemeld”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „De eigenaar had een zienswijze ingediend, maar deze was bij het oorspronkelijke besluit abusievelijk niet meegenomen.”

„Voor de volledigheid geven we aan dat het de verantwoordelijkheid van de eigenaar is om toezicht te houden op wat zich in zijn pand afspeelt. Hierbij maakt het geen verschil of het pand leeg staat of verhuurd wordt.”

„Ze voelen toch dat ze fout zitten”, reageert eigenaar Ben Vermeer. „Ik ben er nog steeds niet blij mee. De reden van de gemeente om de koers te wijzigen, is dat ik de politie heb gebeld. Dat lijkt me nogal logisch als iemand ongevraagd jouw pand betreedt. De tweede reden is om een signaal af te geven naar huurders. Alsof het een huurder die iets illegaals in mijn pand van plan is, iets kan schelen of de gemeente het pand sluit of niet. Ik scan alle potentiële huurders die een pand van mij willen betrekken met de middelen die ik tot mijn beschikking heb. Meer kan ik niet doen.”