Premium

Vliegtuigen zijn de grote hobby van Ernest: ’Kijk, daar gaat een KLM’ertje’

Vliegtuigen zijn de grote hobby van Ernest: ’Kijk, daar gaat een KLM’ertje’
Ernest en Bep.
© foto kees de boer
IJmuiden

„Kijk, daar gaat een KLM’ertje”, wijst Ernest van Deudekom naar de lucht. Zijn vrouw Bep lacht: „Vliegtuigen, dat is zijn grote hobby.”

Ernest en Bep van Deudekom doen een dagje IJmuiden. En waar ze ook zijn, altijd houdt Ernest de lucht in de gaten. Hij is een bevlogen vliegtuigspotter. Reist er de hele wereld voor over.

„Je kunt het zo gek niet bedenken of ik ben er geweest”, zegt hij. Somt op: „Zes keer naar Amerika, een keer naar Canada, Zwitserland, België. En overal foto’s maken, hè. Ik schat in dat ik er inmiddels zo’n 20.000 heb gemaakt.”

Bep: „En dan heeft hij ook nog 300 modellen van vliegtuigen in huis. We hebben gelukkig een groot huis om die dingen allemaal een plek te kunnen geven.”

Hoe zijn hobby begonnen is?

„Ik ben ooit door een collega overgehaald om een keer mee te gaan naar Schiphol om te spotten. Sindsdien ben ik besmet met het vliegtuigvirus.”

Hij vertelt dat de magie er met name in zit om steeds nieuwe beschilderingen te zien: „Ik heb een keer in Los Angeles een vliegtuig gezien met een beschildering van Disneyland. Die was echt prachtig, met al die sprookjesfiguren naast elkaar. Zo zie je ze hier niet. Elke maatschappij ziet er ook weer anders uit. Er zijn er trouwens nog steeds een paar die ik nog nooit ben tegengekomen tijdens mijn reizen.”

Toch ligt dat niet aan Ernest zijn opmerkingsvermogen, zegt Bep. „Als er ergens een vliegtuig nadert, vaak nog op een enorme afstand, dan ziet hij dat meteen.”

„Ik heb er ook een speciale app voor”, haakt Ernest in. „Het gebeurt wel dat wanneer die een bijzondere melding geeft, ik gelijk in de auto stap en naar Schiphol rij. Laatst nog, een vrachtvliegtuig vol met medische spullen uit China. Met zo’n mooie rode staart. Dan kan mijn dag niet meer stuk.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl