Premium

Strandweg richting IJmuiderslag afgesloten wegens drukte, lange rijen voor de snackkiosk: ’Zo halen we toch nog een beetje omzet’

Strandweg richting IJmuiderslag afgesloten wegens drukte, lange rijen voor de snackkiosk: ’Zo halen we toch nog een beetje omzet’
Drukte op het parkeerterrein bij het strand van IJmuiden aan Zee.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden aan Zee

Dat het met Hemelvaartsdag druk zou worden bij het IJmuiderstrand was verwacht, maar zoveel verkeer op de toegangswegen richting de zee was zeker in deze coronatijd ongekend. Het noopte de Veiligheidsregio Kennemerland tot een maatregel die in IJmuiden nog nooit was genomen: er werd een toegangsweg afgesloten.

In de middag werd de Heerenduinweg vanaf de kruising met de Kruisberglaan richting de IJmuiderslag afgesloten voor verkeer van auto’s en motorfietsen. Dit om te voorkomen dat de Kennemerboulevard te vol zou raken. Niet denkbeeldig, want de bij de IJmuiderslag aanwezige parkeerplaatsen waren vroeg in de middag al volledig bezet.

Een ander beeld donderdagmiddag bij het strand naast de Zuidpier. Ook hier veel mensen, maar omdat het strand ter plaatse enorm breed is, is er ruimte in overvloed om de stroom aan mensen te verwerken. Ook de grote parkeerplaats naast het Apollohotel is niet vol.

Toiletwagen open

Op het strand valt op dat de toiletwagen weer geopend is voor publiek. Voor de snackkiosk van paviljoen Noordzee staat een lange rij klanten te wachten.

Eigenaar Ursula Koks verkoopt iets verderop vanuit de deuropening koffie, thee, frisdrank en bier. ,,Zo halen we toch een beetje omzet op deze mooie dag”, zegt ze. ,,Al is het wel arbeidsintensief. Voor elke bestelling moet je heen en weer naar binnen lopen.”

Op het strand is een pad gecreëerd van pylonen, waartussen je als strandbezoeker richting de vloedlijn kunt lopen. Net naast het pad zit René Koelemeij met zijn vrouw Tineke op een uitgeklapt strandstoeltje.

,,We zitten hier prima”, zegt René. ,,Maar we houden het wel in de gaten met de drukte. Als het te druk wordt, gaan we naar huis.”

Of hij het jammer vindt dat de terrassen nog niet open zijn? Hij schudt het hoofd: ,,Nee, dat is verstandig, denk ik. Het moet rustig weer beginnen allemaal. Het is al mooi dat je hier wat bij de kiosken kunt kopen. We gaan zo even een ijsje halen bij de ijskiosk.”

Ook bij de waterlijn is het duidelijk dat tijden zijn veranderd: voornamelijk gezinnen die bij elkaar in het water staan. Een moeder roept haar zoontje naar zich toe. ,,Niet te dichtbij die andere mensen”, zegt ze. Het jochie knikt gedwee. Dat heeft hij vaker gehoord.