Premium

’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord gaat weer open: concert, consumptie én mondkapje

’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord gaat weer open: concert, consumptie én mondkapje
Het bestuur met vlnr: penningmeester Huib Wijders, voorzitter Dasha Beltiukova en secretaris Paula Blom.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Noord

Vooruitlopend op de persconferentie van premier Rutte afgelopen dinsdag, is Paula Blom van ’t Mosterdzaadje samen met het bestuur in de weer geweest met de zaalindeling.

Na veel gepuzzel ligt er een plan en kunnen de deuren op 1 juni open voor een Tweede Pinksterdagconcert. „Het Lamy strijktrio speelt Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Met Bach beginnen is grandioos.”

Met een bezemstok als meetlat en A4-papiertjes als stoelen is Blom aan het puzzelen geslagen. Bij een drukbezocht concert past er normaliter zo’n zeventig man in het pand aan de Kerkweg. Vanaf 1 juni is er, met de 1,5 meter voorwaarde, slechts plek voor twintig bezoekers. Blom: „Ik zet altijd oeverloos extra krukjes en stoeltjes in de zaal, maar dat kan nu niet.”

Zindering

Het zal wel een ander gevoel zijn, denkt ze. „We zitten straks niet dicht op elkaar om naar muziek te luisteren. Mensen zitten verspreid door de zaal waar her en der een stoel staat. Echtparen mogen gelukkig wel samen zitten. Het zal een andere sfeer geven. Ik denk dat muzikanten de zindering zullen missen, de spanning, de adem die wordt ingehouden.”

Toch is Blom blij met de versoepelingen vanuit de overheid. „Het gaat over het in leven houden van de cultuur. Hoe dun dat lijntje ook is. Ik denk ook aan de musici, voor hen is deze hele crisis een ramp. En het is goed om ’t Mosterdzaadje in beweging te houden.”

Vooraf betalen

Via een online reserveringssysteem, dat via de nieuwsbrief kenbaar wordt gemaakt, kunnen bezoekers een plek bemachtigen en vooraf betalen voor concert, consumptie én mondkapje. „We hebben net honderd mondkapjes besteld. We gaan gewoon ervaren hoe het is.’’

,,Misschien dat mensen via de tuin binnenkomen, een kop koffie of thee in een kartonnen bekertje krijgen en die op hun plek opdrinken. Hoe ze koffie drinken met een mondkapje op weet ik alleen niet”, denkt Blom hardop na.

Ondertussen siert tijdelijk een andere vleugel de zaal. De vertrouwde Bechstein krijgt het nodige onderhoud. „Er moest al twee jaar van alles aan gebeuren, dat kon niet hier op locatie, hij moest echt naar de werkplaats. Er is een Pleyel in bruikleen geplaatst. Deze vleugel kan prima gebruikt worden voor onder meer repetities, lessen en een concert.”

Nieuwsbrief

Het concert met het Lamy Trio, met viool, altviool en cello, is op Tweede Pinksterdag.

Ook op 5 en 7 juni gaan de concerten door. Meer informatie en aanmelden nieuwsbrief: mosterdzaadje.nl.