Premium

Theo Henrar: een wrang afscheid voor een bestuurder met hart voor de zaak | Column Joris Brussel

Theo Henrar: een wrang afscheid voor een bestuurder met hart voor de zaak | Column Joris Brussel
Theo Henrar.
© Archieffoto ANP

In navolging van deze krant waren ook de nationale televisiezenders het met elkaar eens. Het gaat helemaal mis in IJmuiden. En dan doel ik niet alleen op strandgangers die boa’s in elkaar timmeren. Enkel focussen op het gerommel bij Tata Steel doet al genoeg fijnstof opwaaien.

Te beginnen bij het vertrek van Tata Steel-topman Henrar. Hij was bij de voormalige Hoogovens de Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk had gestoken om een ontslaggolf te voorkomen. Hij bleef zijn meerderen succesvol overtuigen van het feit de massaontslagen in IJmuiden moesten uitblijven. En hij zorgde er voor dat er in plaats van 1650 banen een duizendtal banen op de tocht kwam te staan. Nu deze poortwachter het belang van het IJmuidense personeel niet meer verdedigt, staat de deur wagenwijd open voor ellende. Te beginnen met het feit dat Tata Steel IJmuiden waarschijnlijk verder zal gaan met het financieel op de been houden van haar Britse zuster. Gepaard met bezuiniging en ontslagen bij de Nederlandse vestiging en het begin van een conflict met het Indiase moederschip. En hoewel het ontslag van Henrar grotere impact heeft op het personeel; je zou bijna vergeten dat het voor deze man zelf ook wrang is. Nu zal deze voormalig topman waarschijnlijk niet bij de voedselbank hoeven aankloppen. Maar het is wel een wrang afscheid voor een bestuurder met hart voor de zaak.

Het nieuws kwam naar buiten in de week dat een Velsen-Noordse wijk goed in de prijzen viel bij de Postcode Loterij. De loterijdeelnemers ontvingen tegoedbonnen die zij kunnen inwisselen bij onder meer lokale horeca. Een leuke opsteker voor de prijswinnaars, waarvan ongetwijfeld een groot deel bij Tata Steel werkt. Misschien kunnen zij hun gewonnen prijzen op een hoop gooien. En van het gemeenschappelijke bedrag aan horecavouchers Henrar trakteren op een patatje bij snackbar Tip Top.

Of op een hapje bij Scampi, il Forno, Timboektoe, Aloha, Sea You of een andere Velsen-Noordse eetgelegenheid. Als dank voor zijn inzet, als steun voor de lokale ondernemer en als een omgekeerde hongerstaking.

Theo Henrar: een wrang afscheid voor een bestuurder met hart voor de zaak | Column Joris Brussel

Joris Brussel