Premium

Conflict Kenter Jeugdhulp en gemeenten is ontspoord

Conflict Kenter Jeugdhulp en gemeenten is ontspoord
IJmond

Het conflict tussen Kenter Jeugdhulp en de gemeenten in de IJmond en Haarlemse regio is ontspoord. De gemeenten willen de organisatie met twee miljoen euro steunen, maar Kenter zegt vier miljoen euro nodig te hebben. De gemeenten zijn het zat en hebben nu de Jeugdautoriteit ingeschakeld die moet bemiddelen.

De grootste aanbieder van gespecialiseerde jeugdhulp in de regio kampt sinds vorig jaar met ernstige financiële problemen. Een van de oorzaken is dat de organisatie niet alle geleverde zorg vergoed kreeg. Ondertussen maakte Kenter een verbeterplan en bezuinigde flink op de overheadkosten. Het achteraf compenseren van de te lage tarieven, bleek juridisch niet mogelijk aldus de gemeenten

De gemeenten hebben daarna gekeken naar het bieden van lokale steun, een eenmalige financiële injectie. Kenter kwam met een aanvraag van iets meer dan vier miljoen euro. Controllers van de gemeenten kwamen echter op een ander bedrag: twee miljoen euro om de liquiditeit op peil te houden. Daarmee is de organisatie schoorvoetend akkoord gegaan maar alleen onder protest. De gemeenten zien er niks in om opnieuw de discussie aan te gaan met Kenter en hebben het voorstel nu teruggetrokken. Ze hebben de Jeugdautoriteit ingeschakeld. Die instantie valt onder het ministerie van volksgezondheid.

Kenter laat weten teleurgesteld te zijn in de houding van de gemeenten, zegt bestuurder Didier Dohmen. Volgens hem was het bedrag van vier miljoen euro al toegezegd. ’Kenter Jeugdhulp wordt hierbij ten onrechte onder druk gezet’, schrijft de organisatie aan de gemeenten. Dat de gemeenten naar de Jeugdautoriteit zijn gestapt vindt Dohmen ’bijzonder’. ,,We moeten er toch onderling uitkomen.’’

Kenter staat niet direct op omvallen stelt Dohmen, maar een oplossing moet niet te lang meer duren. ,,Zo snel mogelijk graag’’, stelt Dohmen.